Lukijalta: Vihapuhetta Hirvensalmen valtuustosalissa

Vuoden viimeistä valtuustokokousta Hirvensalmella seuranneena vieläkin osin yllättyi. Että kaksi, korkeassa luottamusasemassa olevaa, päättäjää sortuu henkilöihin, ja poliittisiin ryhmiin menevään vähättelyyn ja mollaamiseen puhujapöntöstä. Joulutoivotuksessaan.

Vihapuhe ja tarkoituksellinen loukkaaminen voi nousta omasta katkeruudesta. Sen voi ymmärtää, mutta ei sitä tarvitse hyväksyä.

Vastavihalla ei vihapuhetta voiteta. Kokoomuksen, demarien ja valtuuston puheenjohtajan toivotukset olivat lämpimät ja vilpittömät.

Loukkausryöpyn saaneiden on nyt käytettävä oma osaaminen, ja saatu kasvatus provosoitumatta — kaikissa yhteyksissä, erityisesti asiayhteyksissä, kuten julkisissa esiintymisissä ja mediassa.

Provosoitumattomuudessa pysyminen on loppujen lopuksi helppoa.
Ei tarvitse kuin muistaa tärkein omassa toiminnassaan, ja arvioida asioita monipuolisesti eri näkökannoilta. Ei ryppyotsaisesti, vaan mieluummin mahdollisimman valoisasti.

Lukijan ja kuulijan koukutus tekstiin ja esitykseen, esimerkiksi valtuustosalissa on taitolaji. Kuitenkin kirjoituksia ja puhettakin tärkeämpää ovat teot Hirvensalmen kuntalaisten hyväksi.

Onnellista ja menestyksellistä uutta vuotta Hirvensalmi!

Helena Lauttanen
Hirvensalmi