Lukijalta: Yksipuolista syylliseksi leimaamista pitäisi välttää myös silloin, kun keskustellaan hiihtoladuilla liikkumisesta

Ulkoilureiteillä kävelen ja hiihdän. Kun on hiihtokelit ja kävelykiellot latureiteille asetettu, ei sinne kävelemään pitäisi mennä.

Hiihtäminen on huonoa, jos reitti on kävelijöiden jäljiltä kova ja muhkurainen. Lyömistä en jalkaisin kulkevien opastamiseen silti hyväksy.
Nainen, josta Länsi-Savon uutinen kertoo, sanoo oikaisseensa koiransa kanssa ”ladun poikki” ja ”menneensä reunaan”, kun näki hiihtäjän tulevan.
Jos kyse olisi pelkästä ladun poikki kulkemisesta, hän olisi varmaankin vain ylittänyt ladun tai odottanut ladun varressa ennen ylitystä välttääkseen vaaran. Siinä ei reunaan menemistä olisi erikseen tarvittu. Vaatiko ladun ylitys viiden vai 500 metrin matkan ladulla kulkemista, ei uutisesta selviä.

Itsekään en ole hiihtäjänä selviytynyt ilman äkillisiä tilanteita. Viimeksi Launialassa noin kolme viikkoa sitten tuli nainen yllättäen ladun sivusta lastenrattaita työntäen ja koiraa hihnassa kuljettaen eteeni, kun laskin alamäkeä. Tie oli kokonaan tukossa.
Hetken oli vaihtoehtona laskea päin tukkipuun vahvuisia runkoja tai yrittää vähemmin vammoin laskemalla pienen koiran päälle. Onneksi koira siirtyi sen verran, että pääsin ohi. Säikähtäneenä huusin heille epäystävällisesti pysymään ladulta poissa. Että olinkin aggressiivinen!
Olen myös sanonut muutamalle latureittiä tarpovalle, että hakisi sukset ja tulisi uudelleen baanalle.

Kun julkinen keskustelu saa vetävän termin, esimerkiksi laturaivon, se rajaa pitkään keskustelua. Profiiliaan pääsevät nostamaan ne, jotka haluavat psykologisoida tai terävöittää poliittista julkisuuskuvaansa.
Monen tällaisen julkitulon taustalla lienee turhautumista ja muualta kumpuavaa aggressiota, joka hakee purkautumiskohteita. Yksipuolista leimaamista pitäisi jokaisen välttää, jotta sopu ja toisten huomioon ottaminen toteutuisi laduilla ja maanteillä.

Kun suksilla menee, hiihtää mieluummin hyviä latuja vauhdikkaasti kuin latureittejä pilaavia väistellen. Ihmettelen niitä, jotka pilaavat hiihtämisen ilon niinä harvoina kuukausina, kuin sivakointi on enää mahdollista. Paheksun niitä, jotka hakevat irtopisteitä lietsomalla julkista närkästystä yhtä kuntoilijaryhmää kohtaan.

Veikko Happonen
eläkeläinen
Mikkeli