Lukijalta: Jos Mikkeli huonontaa palvelujaan, huonontaa se samalla vetovoimaansa

Mikkelin kaupungin 2018 tilinpäätös, 430 miljoonaa euroa, näyttää ennusteiden mukaan noin 11,5 miljoonaa euroa alijäämäiseltä.

Syynä ovat muun muassa 2,5 miljoonaa euroa pienemmät verotulot, neljän miljoonan euron lisälasku Essotelta ja Otavan Opiston 2,7 miljoonan euron valtionosuuden jäädytys.

Kaupunginvaltuusto käsittelee 10.12. kaupungin 2019 talousarviota, jonka sisältöön 2018 tilinpäätösennuste tulee vaikuttamaan. Kaupungin 2019 veroprosentti 20,50 päätettiin marraskuun kaupunginvaltuuston kokouksessa, joten siitä ei pelastusta 2019 talousarvioon saada.

Keskusteluissa on esitetty kaupungin henkilöstön irtisanomisia ja lomautuksia, kolmen viikon lomautus toisi ennusteiden mukaan 2,3 miljoonan euron säästön.

Henkilöstöä on jo vähennetty ja tullaan vähentämään ilman irtisanomisia, esimerkiksi eläköitymisten kautta sekä määräaikaisia ja sijaisia vähentämällä.

Yt-neuvottelu huonontaisi henkilöstön ilmapiiriä, kaupungin houkuttelevuutta työnantajana ja Mikkelin mainekuvaa. Lisähenkilöstövähennykset laskisivat kaupungin palvelutasoa.

On myös mietitty rahoituksen leikkaamista muun muassa avustuksista, kumppanuussopimuksista, liikuntapalveluista, kulttuuripalveluista ja koulutuksesta sekä palvelumaksujen korottamista.

Mikkelin kaupunki haluaa uusia asukkaita, enemmän lapsiperheitä ja lisää yritystoimintaa. Jos lasten koulutusta ja kaupunkilaisten vapaa-ajantoimintaa supistetaan, Mikkeli ei ole enää houkutteleva asuinkaupunki.

Palveluiden ulkoistuksia tulee harkita tarkkaan, sillä ne ovat lisänneet menoja ja esimerkiksi sisäilmaongelmien johdosta investointitarpeita, nostaen lainamäärää. Kaupungin lainamäärä nousee 2020 mennessä 60 miljoonalla eurolla 290 miljoonaan euroon, joka on kova haaste vastuulliselle taloudenpidolle.

Jarno Strengell
kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, kansanedustajaehdokas (sd.)
Mikkeli

Luetuimmat