Lukijalta: Keskustan arvopohja muuttunut?

Keskustan tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi olevansa valmis samaan hallitukseen Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa. Kulmuni ei siinä yhteydessä maininnut mitään puolueiden erilaisista arvopohjista, mutta ei pidä perussuomalaisia äärioikeistolaisena puolueena. (Uusi Suomi 2.8.)

Keskustapuolueen edellinen puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä oli sitä mieltä vuonna 2017, kun perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtui Timo Soinista Jussi Halla-ahoon, että hallitusyhteistyö Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa kaatui arvopohjien erilaisuuteen sekä epäilykseen luottamuksen kestävyydestä. Viime eduskuntakaudella perussuomalaiset puolue jäi pois kahdeksan eduskuntapuolueen ilmastotavoitteista.

Jussi Halla-aho sanoi saamastaan KKO:n tuomiosta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta, että ”minun on vaikeaa ymmärtää syyllistyneeni rikokseen ihmisyyttä vastaan.” (Uusi Suomi 11.7.2017). Se on osoitus siitä, että Halla-aho vähättelee saamaansa rangaistusta.

Perussuomalaisten nykyisestä eduskuntaryhmästä Sebastian Tynkkynen, ennen kuin hänestä tuli kansanedustaja, tuomittiin muutamia vuosia sitten Oulun käräjäoikeudessa rangaistukseen uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Poliisi epäilee myös tällä hetkellä, että Tynkkynen on jälleen syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. (Yle 27.8.).

Kansanedustaja Ano Turtiainen (ps.) tuomittiin ennen kansanedustajakauttaan Etelä-Savon käräjäoikeudessa sakkoon julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) eduskunnassa pitämä puhe, jossa hän rinnasti islaminuskon ja turvapaikanhakijat vieraslajeiksi, joita Suomen pitää torjua, on myös ollut poliisitutkinnassa ja lienee jo syyteharkinnassa.

Kuten edellä olevasta selviää, perussuomalaisten arvot eivät ole Juha Sipilän pääministeriajasta miksikään muuttuneet. Sitä vastoin keskustapuolue on ilmeisesti tuoreen puheenjohtajansa Katri Kulmunin johdolla muuttanut arvopohjaansa, koska hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa on mahdollista.

Taito Taskinen
Kuopio