Mielipide: Mikkeli haluaa olla Etelä-Savon veturi ilman vaunuja

Tältä viimeaikainen keskustelu sähköyhtiöiden osalta on näyttäytynyt ulkopuolisesta.

Mikkeli haluaa paikata talouttaan myymällä Suur-Savon Sähkön osakkeet pääomasijoittajalle. Osakkeet, jotka se on saanut ympäristökunnilta liitosten myötä.

Nyt näillä ympäristökuntien sähkönkäyttäjien yhtiöön keräämillä pääomilla maksetaan kaupungin yhteistä velkaa ja samalla varat keränneet asukkaat uhrataan keräämään pääomasijoittajille sijoitetut varat tuottokorkoineen takaisin.

Vanhan Mikkelin eli Etelä-Savon energian asiakkaat vapautetaan tästä velanmaksusta, eikä heitä pääomasijoittajien tuottovaatimukset saa koskea.

Kaupunkilaisia ei kohdella tasapuolisesti.

Mikkelissä on kahden kerroksen väkeä, toiset joille pitää tuottaa kunnallista halpaa kaukolämpöä ja sähkönsiirtoa ja toiset jotka pannaan maksamaan kertaalleen maksamansa investoinnit toiseen kertaan korkoineen pääomasijoittajille.

Kaupunkilaisia ei kohdella tasapuolisesti.

Samalla kun kaupunkilaiset jaetaan velanmaksajiin ja rahansa säilyttäviin, myös maakunnan kehittäminen sivuutetaan. Yhteinen, vahva, maakunnallisesti omistettu energiayhtiö unohdetaan ja jatketaan näpertelyä säilyttämällä kaksi energiayhtiötä päällekkäisillä toiminnoilla.

Jo pelkästään synergiaeduilla saataisiin säästettyä vuosittain miljoonia euroja sähkönkäyttäjien varoja.

Mikkeli ei näy ymmärtävän, ettei pelkällä veturilla ole käyttöä, vaan se tulee tarpeettomaksi.

Matti Kunnas

OTT, laamanni, Suur-Savon Sähkö Oy:n hallituksen puheenjohtaja 2019–20

Anttola, Mikkeli