Lukijalta: Vesakoita tulisi harventaa

Kuluneen kevään ja alkukesän aikana on vesakoiden kasvu ollut tehokasta verrattuna edeltäneisiin kasvukausiin. Kasvun vauhdittajana oli maaperän runsas vesivarasto. Lumien sulamisen jälkeen tuli pitkä lämmin jakso, joka sai kasvun vauhtiin.

Parhaillaan lehtipuuvesakoiden juuristo on ravinteista köyhimmillään. Siksi olisi otollinen aika antaa metsäpuiden taimille kasvutilaa. Jälkivesakoituminen ei olisi kovin runsasta. Varsinkin viime aikoina istutetut taimikot ovat usein avun tarpeessa. Raivausveitsi tai raivaussaha ovat kelpo välineitä työn toteuttamiseen.

Oma lukunsa on tienvarsivesakot. Tievaltio pitää huolen tienpenkereiden niitosta hallitsemillaan teillä, mutta sen ulkopuolella on usein läpinäkymätön vesakko. Sieltä saattaa hirvieläin putkahtaa ennakkoon varoittamatta liikenneväylälle. Olen sen kerran täpärästi kokenut, ja usein on tilanteen pelastanut hiljainen vauhti.

Hirvien metsästysseuroilla on jonkinasteinen tuntuma siihen, mistä hirvet useimmiten liikkuvat teiden yli. Raivaukset voisi kohdistaa sellaisiin kohteisiin. Saisikohan ELY-keskukselta tukea?

Heikki Hyvönen
Mäntyharju

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat