Mielipide: Liikenteen valvonta on hiipunut – Nopeusvalvontaa ei ole tai se on sattumanvaraista

Lähinnä huvittuneena olen seurannut viime aikaista entisen työnantajani poliisin uutisointia parantuneesta liikenteen valvonnasta, jonka tuloksena nuorten törkeät liikenteen vaarantamiset tulisivat ilmi puhtaasti poliisin ansiosta.

Näin saattaa kyllä todellakin olla puolen kymmenen suurimman kaupungin alueella ja niiden läheisyydessä, mutta pienempiin taajamiin ja niiden väliseen tieverkostoon saati haja-asutusalueille ei valvontaa ole riittänyt liikkuvan poliisin lakkautuksen jälkeen kuin satunnaisesti partioiden mennessä ja tullessa tehtäviltä.

Totuus juttumäärän kasvusta johtunee paremminkin liikenteenvalvonnan puutteesta kuin sen lisäämisestä ja sen seurauksena liikennekurin höltymisestä. Meillä saa nykyisin melko vapaasti sukkuloida nopeusrajoituksista piittaamatta maata ristiin rastiin itselleen sopivalla nopeudella, kun muistaa hiljentää GPS:n varoittamana kameratolppien ja kaupunkien kohdilla, koska nopeusvalvontaa ei juuri ole tai se on parhaimmillaankin sattumanvaraista.

Uskon, että nykyisin suuri osa törkeistä liikennerikoksista, huumaantuneena ja juopuneena ajoista tulee poliisin tilastoihin ulosajojen ja liikennevaurioiden yhteydessä eikä niinkään poliisin tehostuneen tai ennalta arvaamattomien valvontaiskujen tuloksena.

Oli tilastojen valossa (LS 27.8.) kansallinen virhearvio lopettaa liikenteenvalvontaan keskittynyt yksikkö ja alentaa ajokortin saamisen ikärajaa. Seuraukset ovat selvästi näkyvissä: on silmittömiä ylinopeuksia ja törkeitä ohituksia, mutta poliisia ei näy.

Vaatii joskus varsinkin yöaikaan ja viikonloppuiltaisin siviilirohkeutta mennä mukaan tien päälle. Poliisille tulisi viimeinkin antaa kunnon resurssit liikenteen ja sisäisen turvallisuuden valvontaan. Jo sillä laskennallisella hinnalla, joka muodostuu potentiaalisista nuorten ennenaikaisista kuolemista ja vakavista vammautumisista saataisiin turvallisuutta tiellä parannettua oleellisesti.

Jukka Kietäväinen

eläkeläinen, entinen komisario, Juva