Mielipide: Oma orkesteri tarvitaan

On ikävää, että kaupunginorkesterista on kovin negatiivisia mielipiteitä Länsi-Savon Sano se -palstalla. Ikävä senkin vuoksi, että orkesterin muodostavat oikeat ihmiset, muusikot, jotka ovat hankkineet ammattinsa vuosien koulutuksella ja pitävät jatkuvasti ammattiaan yllä. Kirjoitukset ovat olleet heitä kohtaan todella loukkaavia.

Tarvitaanko orkesteria? Tarvitaan todellakin. On tehty monia tutkimuksia siitä, kuinka musiikki vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin myönteisesti. Musiikki luo mielikuvia ja muistoja ja mielenrauhaa monella eri tavalla.

Orkesteri tekee hyvää työtä. Se käy soittamassa esimerkiksi palvelutaloissa ja kouluissa sekä tekee yhteistyötä musiikkiopiston kanssa (yhteiskonsertit oppilaiden kanssa). Se soittaa myös erilaisissa yleisötilaisuuksissa ja pienryhminä lukuisissa paikoissa maksutta. Nämäkö pitäisi lopettaa?

Mikaelissa pidetään upeita konsertteja usein tunnettujen solistivieraiden kanssa. Orkesteri soittaa Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa Saimaa Sinfonietta -kokoonpanossa ja tekee tiivistä yhteistyötä Kuopion ja Jyväskylän kaupunginorkestereiden kanssa, Konserttilippujen hinnat ovat keskimäärin 20 euroa.

Orkesterin tehtävä on myös musiikkikasvatus, ja se on osa kaupungin kulttuuritarjontaa.

Tulossa on muun muassa yhteistyönä Oskar Merikannon säveltämä oopperä Elinan surma, ohjaajana tunnettu Markku Pölönen. Tämä ei lisää kaupunginokesterin kustannuksia vaan rahoitus järjestetään toisin.

Mielipidepalstalla on useasti esitetty, että kaupunki säästää miljoonan, jos orkesteri lakkautetaan. Tämä ei pidä paikkaansa. Kaupunpungin osuus orkesterin menoista on noin 620 000 euroa vuodessa, eli reilu 10 euroa. Ei huono!

Mikäli orkesteri lakkautetaan, tehdään 15 työtöntä, jotka eivät todennäköisesti työllisty Mikkelissä, joten muutto olisi edessä. Tällöin kaupunki menettää verotuloina varovaisesti arvioiden noin 150 000 euroa vuodessa. Tällöin säästösumma olisi noin 470 000 euroa, joten lopetetaan puhuminen miljoonasta. Samalla monen kymmenen henkilön normaali kulutustuotto jää Mikkelissä saamatta.

Kunnioitetaan kaikkien arvoja ja makuja. Lopetetaan väärien tietojen levittäminen ja vihapuhe.

Näillä säästöillä ja vaikka koko kulttuuritoimien laukkauttamisella ei olisi käytännön merkitystä Mikkelin talouden kohen tamiseen. Säästöt pitää etsiä aivan muualta kuin kulttuurista!

Konsertit on tarkoitettu kaikkien nautinnoksi. Toiminnassaan orkesteri ottaa huomioon yhä enemmän lapset ja vanhukset sekä pyrkii kehittämään hyvinvointia tuottavaa yhteistyötä esimerkiksi Essoten kanssa.

Varsinkin näinä korona-aikoina kaivataan kulttuuritarjontaa, orkesteria, teatteria, museoita, kirjastoja liikuntaa unohtamatta. Kaikkia tarvitaan ja onneksi jokaiselle löytyy oma kiinnostuksen kohde. Mitään ei voi asettaa vastakkain. On hyvä muistaa, että tarvitaan kaikenlaista henkistä hyvää, jotta jaksamme tämän ajan ja jatkossakin voimme hyvin.

Kunnioitetaan kaikkien arvoja ja makuja. Lopetetaan väärien tietojen levittäminen ja vihapuhe.

Pidetään Mikkeli kulttuurikaupunkina ja maineensa arvoisena. Tavataan syksyllä konserteissa!

Maija Toivonen

Mikkelin Musiikinystäväin yhdistys ry

puheenjohtaja