Pääkirjoitus: Teollisuusliitto uhkaa hallitusta vastatoimilla irtisanomissuoja-asiassa

SAK:lainen Teollisuusliitto ilmoitti perjantaina aloittavansa järjestölliset toimet maan hallitusta vastaan, jotta se peruisi irtisanomissuojaan suunnitteilla olevat heikennykset pienissä yrityksissä. Liiton puheenjohtaja Riku Aalto ei vielä täsmentänyt, millaisista toimista on kysymys. Yksityiskohtiin palataan, kunhan muutkin liitot ovat saaneet valmiiksi omat valmistelunsa.

Aikaisemman perusteella toimet voivat olla mielenosoituksia, ”toimintapäiviä” tai poliittisia lakkoja. Ne ovat sananvapauden nimissä sallittuja, mutta kohdistuisivat enemmän omaan työnantajaan kuin hallitukseen. Työmarkkinajärjestöt ovat viime aikoina kehottaneet hallitusta pysymään erossa työmarkkinapäätöksistä. Nyt ovat kuitenkin itse puuttumassa voimakkaasti poliittiseen päätöksentekoon ja valmisteluun.

Teollisuusliitolla on ”kovat piipussa”, kun se ilmoittaa olevansa harkitsemaan toimistaan luopumista, jos hallitus vetää lakiesityksensä takaisin ja sitoutuu olemaan tekemättä uusia työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle. On vaikea kuvitella, että mikään hallitus taipuisi tällaisen uhkailun edessä liiton tahtoon ja antaisi tulevaisuutta koskevia lupauksia. Toisaalta yhtä vaikea on nähdä, että näin edistettäisiin mahdollisia neuvotteluja asiassa.

Käytännössä lupaus saattaisi olla helppokin antaa, sillä Juha Sipilän (kesk.) hallitus tuskin muutenkaan, irtisanomislain lisäksi, enää antaa isoja lakiesityksiä vaan keskittyy jo olemassa olevien esitysten läpivientiin vaalikauden aikana.

Irtisanomissuojasta on tulossa vaalikauden lopuksi vielä kova yhteenotto hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välillä.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi