Lukijalta: Mikkeli muistaa veteraanit

Länsi-Savo lehden gallupkyselyssä kansallisena veteraanipäivänä 27.4. kysyttiin, mitä veteraanit ihmisille merkitsevät. Usea haastateltava mainitsi, että heistä näyttää siltä, että yhteiskunta olisi unohtanut veteraanit. Eräs vastaaja totesi, että tämän päivän ihminen ei ymmärrä millaista sota on ollut.

Suomessa tänä päivänä sota tuntuukin kaukaiselta, mutta eri puolilla maailmaa soditaan ja rauha ei ole itsestäänselvyys.

Kansallista veteraanipäivää juhlittiin tänä vuonna 33. kertaa. Mikkelissä ohjelmallinen juhla vietettiin Mikaelissa kohdistuen sotiemme veteraaneille, heidän puolisoilleen, saattajilleen ja veteraanijärjestöjen edustajille. Olen esittänyt, että jatkossakin Mikkelissä vietetään kansanjuhlaa kiitoksena veteraanien työlle.

Tämän vuoden kansallisen veteraanipäivän teema ”on aika muistaa” sopii erinomaisesti myös Mikkeliin. Mikkelissä on tehty päätös sodan ja rauhan keskus Muistin perustamisesta, ja valmistelutyöt ovat pitkällä.

Muistista tulee kansainvälinen tiedekeskus joka välittää sotiemme tapahtumat ja kokemukset uusimman näyttelyteknologian avulla.

Mikkeli ei unohda — Mikkeli muistaa! Tällä hankkeella Mikkeli kunnioittaa sotiemme veteraaneja ja samalla se on lahja satavuotiaalle itsenäiselle Suomelle.

Seija Kuikka

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kesk.), Sodan ja rauhan keskus Muistin tukisäätiön hallituksen jäsen, Mikkeli