Lukijalta: Suomi tarvitsee ay-liikettä

Ranskan ”keltaliivit” ovat järjestäneet 17.11 alkaen mielenosoituksia eri puolilla Ranskaa. Osa mielenosoituksista on muuttunut mellakoiksi, 2 000 mielenosoittajaa on pidätetty. Mielenosoituksia ei ole organisoitu keskitetysti, niihin on liittynyt ääriliikkeitä, eikä mielenosoittajilla ole yhteistä neuvottelijaa.

Mielenosoittajat vaativat muun muassa presidentti Emmanuel Macronin eroa, polttoainehintojen laskua, julkisten palveluiden parantamista, eläkkeiden ja palkkojen korotuksia.

Ranskassa ammattiliittoihin kuuluu noin kahdeksan prosenttia työntekijöistä, joten ammattiliitoilla on ohut mahdollisuus neuvotella kansalaisten työhön ja elinoloihin liittyvistä asioista. Siksi Ranskassa on maailman eniten lakkopäiviä ja paljon mielenosoituksia, joilla pyritään vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen ja politikkoihin.

Suomessa ammattiliittoihin ja niiden keskusjärjestöihin kuuluu kaksi miljoonaa jäsentä ja yli 60 prosenttia palkansaajista. Kolmikantaneuvottelut työntekijöiden, työnantajien ja hallituksen kanssa ovat olleet pääsääntöisesti sopuisia.

Suomessa ammattiliittojen mielenosoitukset ovat olleet hyvin organisoituja ja rauhallisia, työtaistelutoimenpiteet koko Suomea katsoen lyhyitä ja pienivaikutteisia, äärimmäisyyksiä on vältetty. Ammattiliittojen jäsenet ovat luottaneet neuvottelijoidensa toimintaan, vaikeatkin neuvottelutulokset on pyritty hyväksymään.

Suomi ei tarvitse Ranskan kaltaisia mellakoita. Hyvällä ammattiliittojen, työnantajaliittojen ja hallituksen yhteistyöllä Suomesta on tullut hyvinvointivaltio, joka säilyy vain kaikkia osapuolia kuunnellen ja kunnioittaen.

Jarno Strengell
pääluottamusmies, kaupunginvaltuutettu, kansanedustajaehdokas (sd.), Mikkeli