Mielipide: Juonipaljastuksia Mikkelin mitalla

TV-sarjojen seuranta on tehty helpommaksi monella tavalla. Sarjoja voi katsoa etukäteen, lehdet julkaisevat sarjojen juonenpaljastuksia.

Mietin, voisiko tyylilajia soveltaa kunnalliseen päätöksentekoon kertomalla etukäteen tehtyjen päätösten seurauksista. Vaikka näin:

Mikkeli suunnittelee vakavasti sivukirjastojensa sulkemista. Samanaikaisesti Mikkeli on valittu finaaliehdokkaaksi vuoden 2019 paras kirjastokunta-kilpailussa.

Parakkiopetuksesta suunnitellaan myyntivalttia kehitysmaihin.

Voittaessaan kilpailun tajuavat muut kunnat, että seuraavaan kilpailuun kannattaa valmistautua Mikkelin tavalla. Lukemisen unelmavuodet ja yleensäkin lukemisesta sekä kulttuurista ja sivistyksestä huolehtiminen on turhaa.

Lakkautetaan kirjastoja Mikkelin mitalla, se on tie maineeseen. Seurauksena on kirjastojen lakkauttamisaalto Suomessa, Mikkeliä tullaan muistamaan tyhmyyden unelmavuoden tittelillä.

Mikkelissä on päätetty laajasta kouluverkkouudistuksesta ja mittavista investoinneista. Kuntatalous ei vain oikein mahdollista tehtyjen päätösten toteuttamista sovituissa aikatauluissa.

Syntyy käsite koulumyöhentäminen (ei saa sotkea koulusta myöhästymiseen). Väliaikaisparakit saavat lisäaikaa ja niitä aletaan peruskorjata esiintyneiden ilmanlaatu- yms. ongelmien vuoksi. Parakkiopetuksesta suunnitellaan myyntivalttia kehitysmaihin.

Osana kouluratkaisua suunnitellaan Ristiinan lukion lakkauttamista. Ristiinan lukio tulkitaan Mikkelin lukion sivutoimipisteeksi, joten ratkaisu on jämäkässä linjassa sivukirjastojen lakkauttamispäätökselle.

Voimakkaasta vastustuksesta huolimatta suunnitelma toteutetaan. Seurauksena Ristiinan koulumahdollisuuksia heikennetään merkittävästi, ratkaisu vaikuttaa myös perusopetukseen.

Kaupungin strategia uusitaan, koska nyt siellä on useita kivuliaita kohteita (lasten ja nuorten ääni kuuluviin, yhdenvertaisuusperiaate jne.) lisäämällä asiakirjaan sanat ”toteutetaan soveltuvin osin”. Sovellusosiosta muodostuu alkuperäistä strategiaohjelmaa kookkaampi asiakirja.

Mikkelin taloustilanteen edes osittain korjaamiseksi päätetään nostaa kuntaveroa. Uuden veroäyrin suuruudesta on kuitenkin vaikea päästä yksimielisyyteen.

Tällöin viisas kuntapäättäjä tekee loistavan ehdotuksen. Laitetaan veroäyri kellumaan! Perusteluksi kaivetaan vuoden 1992 markan kellutuspäätös, jonka sanotaan pelastaneen maamme täydelliseltä vararikolta.

Mikkelin veroäyrin suuruus määräytyy siis kaupungin taloudellisen tilanteen mukaan, vaikeuksia tuottaa kuitenkin budjetin laadinta.

Päätös saa aikaiseksi kuntataloudellisen keskusteluvyöryn maassamme. Iskulauseeksi nousee ”mekin kellutamme Mikkelin mitalla.”

Toivottavasti saitte valaistusta joihinkin Mikkelin päivänpolttamiin ja sateen kastelemiin kuntapoliittisiin kysymyksiin.

Osmo Ukkonen