Lukijalta: Mikä houkuttelee tulemaan ja jäämään Mikkeliin?

Kaupunkilaisten parissa kuulen tarinoita, murheita, ihmettelyjä, suruja, ilojakin. Olen jäänyt pohtimaan mitkä tekijät houkuttelevat meitä tänne jäämään ja muita tänne tulemaan.

Rantatontti ja talo Saimaalla voivat haaveissa siintää, monellako siihen kuitenkaan on todellista mahdollisuutta, harvoilla.

Lähelle tuleva luonto on vahvuuksiamme, mutta näemmekö sen koko arvoa, mikä mahtaa luontosuhteemme olla? Onko tämä kaikki liian lähellä?

Käytössämme on mahtavat puitteet liikkumiseen ja hyvinvointia tuomaan, ei siihen tarvita hienoja ja kalliita urheilupyhättöjä, pelkkä luonto jo riittäisi moneen.

Mikkeli on laaja kaupunki, varsinkin entisistä liitoskunnista kantautuu jatkuvasti huolta ja epävarmuutta palvelujen jatkumisesta. Aikuiset monasti vielä pärjäävät, mutta mikä on vaikkapa nuorten tilanne?

Ei ole läheskään sama asia lähteä koulupäivän jälkeen harrastuksiin jostain etäisistä lähiöistä kuin lähempää keskustaa. Onpa jopa väläytelty nuorisotilojen lopettamista ja Waltti-kortilla tuloa keskustaan, tätä en saata ymmärtää.

Toimivat liikenneyhteydet, myös tietoliikenneyhteydet, ovat tärkeät nyt ja tulevaisuudessa.

Aluejohtokunnat ja kyläyhdistykset toimivat aktiivisesti lähiöiden parhaaksi. Olisi hyvä jos me kaikki osallistuisimme entistä rohkeammin vaikuttamaan Mikkelin houkuttelevuuteen.

Erityistä tukea tarvitsevat lapset, nuoret ja aikuiset ovat sydäntäni lähellä. Tasa-arvoiset kasvun ja kehityksen edellytykset, mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa ympäröivään maailmaan tulee taata kaikille.

On ensiarvoisen tärkeää pitää kaikki mukana. Yhteiskunnan sivistystä voidaan mitata sillä kuinka se suhtautuu kaikkein heikoimpiinsa.

Uusia kouluja suunniteltaessa tulisi Mikkelin olla innovatiivinen edelläkävijä ottamalla huomioon jo varhaisessa vaiheessa nämä asiat.

Reijo Hämäläinen
hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan jäsen (sd.)
Anttola