Lukijalta: Nyt jarrua Pieksämäen ympäristön maisemien pilaamiselle

Muutin Pieksämäelle 14 vuotta sitten. Hullaannuin seudun maisemista, oli kuin olisin muuttanut kansallispuistoon.

Nikkarilassa työskennellessäni näin, miten suurella ammattitaidolla tulevia metsäinsinöörejä koulutettiin kestävän kehityksen metsänhoitoon. Opetusmetsiä hakattiin, samalla huomioon ottaen ympäristön monimuotoisuus.

Sitten ammattikorkeakoulu muutti Mikkeliin ja täällä alkoi villin lännen meininki.

Kun ajelen Peiposjärventietä ampumaradan ohi ja katson oikealla puolella olevaa hakkuualuetta, joka on kuin jostakin maailmanlopun elokuvasta, tulee mieleen, että jos tällainen on tulevien metsänhoitajien opetuksen tavoite, eipä ole Suomen metsillä valoisa tulevaisuus.

Netistä voi lukea hakkuusuunnitelmat, jotka ylittävät moninkertaisesti suunnitelmien hehtaarialat. Suunnitelmista puuttuvat myös täysin valtatie 23:n kahden puolen olevat aukot.

Pitäisiköhän metsälaki muuttaa kuvakirjan muotoon, jotta lukutaidottomatkin pystyisivät löytämään tarvittavat tiedot ja metsien raiskaukset muutettaisiin monikäyttömetsien hoidoiksi?

Maakuntakavassa Nikkarila on merkitty virkistykseen ja luontomatkailuun sopivaksi ja Vedenjakajareitistön 2-vuotinen Leader-hanke rahoittaa luontomatkailureitistön rakentamista. Viime syksynä reiteillä kulki jopa tuhat matkailijaa päivässä. Siinä olisi oiva elinkeinohanke Pieksämäelle: luontomatkailu!

Alkaa olla kiire saada diktatorisesti toimivat maisemanpilaajat kuriin. Jokin kaupungin elin voisi rivakasti alkaa miettiä keinoja, jotta emme menettäisi lopullisesti mainettamme luonnonkauniina kaupunkina.

Tehdyille asioille emme voi mitään, mutta on korkea aika estää niiden jatkuminen!

Titta Miettinen
ja suuri joukko muita luontoreittejä käyttäviä, jotka ovat erittäin huolissaan ja surullisia
Siikamäki, Pieksämäki