Mielipide: Mikä tätä maailmaa vaivaa?

Me olemme silmät pystyssä seuranneet Ison-Britannian brexit-kamppailua ja -sekoilua.

Kansa saatiin valheilla ja puolitotuuksilla uskomaan, että eroamalla EU:sta Iso-Britannia palaisi menneeseen suuruuteensa. Osa kansasta nielaisi koukun, ja nyt ollaan pulassa.

Sama tapahtui Yhdysvalloissa, kun valheilla, puolitotuuksilla ja reippaalla loanheitolla, ehkä myös Venäjän avustuksella, Donald Trump nousi presidentiksi.

Hallituksessa ovat nyt vallassa varsinaiset jakopuolueet.

Hän on siitä lähtien ansiokkaasti sekoittanut niin oman maansa kuin muun maailman poliittista ja taloudellista ilmapiiriä ja aikoo uusia mandaattinsa ensi vuonna.

Naapurissamme Venäjällä kansalle uskotellaan, että koko ulkopuolinen maailma uhkaa venäläisiä. Siksi on varustauduttava ja oltava piikit pystyssä joka suuntaan.

Mikä tahansa on oikeutettua Venäjän puolustamiseksi. Siksi Venäjän johtajien kädet ovat korkeinta johtoa myöten veren tahraamia.

Enpä kuitenkaan olisi uskonut, että Suomessa, jonka kuitenkin pitäisi olla järki-ihmisten yhteiskunta, valheet, epätotuudet ja katteettomat lupaukset saavat vaaleissa aikaan voiton hallituksesta, joka oikaisi Suomen talouden syöksykierteen ja nosti maan jaloilleen.

Juha Sipilän hallituksen toimet jäivät puolitiehen. Jäi näkemättä, nousisiko työllisyys 75 prosenttiin ja loppuisiko velanotto. Pääsisimmekö samalle tasolle kuin muut Pohjoismaat? Huonolta näyttää.

Hallituksessa ovat nyt vallassa varsinaiset jakopuolueet. Kaikille luvataan lisäetuuksia, mutta eiköhän kohta oteta lainaa, budjetoituna on jo pari miljardia, tasapainotus tapahtuu hallitus kauden lopussa.

Sen kun näkisi.

On jo aika tajuta, että hiekalle ei voi rakentaa. Hallituspuolueilla on kyllä aatteensa, muttei työkaluja tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Ettei vain oltaisi tämän hallituksen jälkeen liki samassa konkurssitilassa, josta Sipilän hallitus joutui aloittamaan.

Meillä on vielä kantona kaskessa ammattiyhdistysliike, jonka suhtautuminen vaadittaviin työelämän uudistuksiin on käsittämättömän nihkeä ja jonka kannanotot alkavat aina sanalla ei.

Ay-liike tuntuu olevan täysin ulkona muun maailman menosta.

Sipilä sai kokea karvaasti, että kiittämättömyys on maailman palkka. Suomella ei ole vieläkään malttia vaurastua. Nykyhallitus syö nyt eväät, joiden avulla talous olisi saatu kuntoon. Saatu aikaan todellista, ansaittua jaettavaa, ei velalla hankittua.

Elvyttäähän aina voi, mutta se tuo vain hetkellisen helpotuksen. Oikeat vaaditut talouden ja työelämän uudistukset, joilla olisi todellista merkitystä, jäävät jälleen tekemättä.

Niitä Suomi tarvitsee.

Marja-Leena Ranta