Mielipide: Essoten ja Sosterin on nyt pystyttävä sopimaan asioista – sama koskee Mikkelin ja Savonlinnan kaupunkeja

Sote-uudistusta on odotettu ja valmisteltu vuosikausia. Monista poliittisista intohimoista johtuen välttämätön uudistus on tekemättä.

Nykyisen hallituksen ohjelmaan on tavoitteet selkeästi kirjattu.

Jos näin olisi myös toimittu eikä yksittäisen ministerin sooloilua sallittu, oltaisiin valmistelussa nykyistä pitemmällä.

Näytti jo siltä, että Essote ja Sosteri istutetaan aidosti neuvottelupöytään, kun Mikkelin ja Savonlinnan kaupunginjohtajat saivat aikaan yhteisen pohjapaperin.

Näin ei kuitenkaan käynyt, kun Sosteri ilmoitti, että Essoten kanssa ei enää neuvotella.

Vaikka Rantasalmen kunnanhallitus ja Savonlinnan kaupunginhallitus ovat äänestyspäätöksin päätyneet esittämään valtuustoilleen, että suunta on Pohjois-Savo, niin toivomme, että valtuustot tekevät kokonaisarvion.

Mallia voisi hakea Sulkavalta, missä valtuusto päätti, että kunta haluaa olla edelleen osa Etelä-Savon maakuntaa, ja Sosterin tulee sopia Essoten kanssa .

Nyt lausuntokierroksella olevassa uudistuksessa ei ole kyse pelkästään sotesta, vaan myös alueen elinvoimasta ja kehittämisestä sekä palo- ja pelastustoiminnasta.

Hyppy Pohjois-Savoon vaarantaa Savonlinnan seudun myönteisen kehityksen, jota on saatu hyvällä yhteistyöllä eteläsavolaisten toimijoiden kesken.

Nyt on Essoten ja Sosterin aika sopia, ja sama koskee Mikkelin ja Savonlinnan kaupunkeja.

Tinkimätön tavoite tulee olla, että niin Mikkelissä kuin Savonlinnassa turvataan laajat sosiaali- ja terveydenhoitopalvelut.

Siihen tarvitaan nyt kiihkotonta yhteistyötä ja tätä tukevia päätöksiä valtiovallalta.

Hyppy Pohjois-Savoon vaarantaa Savonlinnan seudun myönteisen kehityksen.

Juhani Alanen

maakuntaneuvos

Mikkeli

Markku Kakriainen

maakuntaneuvos

Mikkeli

Markku Lehtosaari

kunnallisneuvos

Savonlinna

Kauko Rauhansalo

kunnallisneuvos

Savonlinna