Mielipide: Ahvenanmaa ja demilitarisointi

Kun Ahvenanmaan demilitarisoinnista puhutaan hienona asiana, eikä millään tavalla selitetä sen taustoja ja siitä aiheutuvia seuraamuksia, on se osoitus hyväuskoisesta sinisilmäisyydestä.

Kun Ahvenanmaan demilitarisoinnista puhutaan hienona asiana, eikä millään tavalla selitetä sen taustoja ja siitä aiheutuvia seuraamuksia, on se osoitus hyväuskoisesta sinisilmäisyydestä. Se on ollut Suomessa valitettavan yleistä kautta aikojen.
Demilitarisoinnin saivat aikaiseksi aikanaan Iso-Britannia, Saksa ja Neuvostoliitto. Tarkoituksena on ollut vaikutusvallan lisääminen alueella. Tästä syystä samat maat, Neuvostoliiton tilalla nykyään Venäjä, kannattavat demilitarisointia edelleen.
Kyseiset valtiot ovat demilitarisoinnin kannalla yksinomaan valtapoliittisista syistä. Kun Ahvenanmaa on demilitarisoitu, kyseisten maiden arvion mukaan puolustuskyvyttömän Ahvenanmaan valtaus on niille, tilanteen niin vaatiessa, yksinkertainen ja helppo operaatio.
Itsestään selvää on, että Suomi puolustaa Ahvenanmaata kuten muutakin Suomea. Demilitarisointi tekee tehtävän Ahvenanmaan osalta entistäkin vaikeammaksi.

Paavo Kontinen
Mikkeli

Anssi Mehtälä

Anssi Mehtälä