Mielipide: Me Saksalan päiväkodissa toivomme, ettei ehjää ja toimivaa rikottaisi

Olemme kesästä saakka huolestuneina seuranneet kaupungin talous- ja tulevaisuusohjelman työryhmän johdolla kaavailemia säästösuunnitelmia.

Niistä yksi kohdistuu raskaalla kädellä kaupunkimme lapsiin ja lapsiperheisiin.

Ensimmäisessä vaiheessa suurimmat muutokset koskisivat Saksalan, Lähemäen, Naisvuoren ja Vilttihatun perheitä ja työntekijöitä.

Päiväkotien aukioloaikoja muutettaisiin niin, että Saksala ei enää olisi vuoropäiväkoti ja Naisvuoresta tulisi vuoroyksikkö.

Muutoksilla tavoitellaan säästöjä neljän henkilötyövuoden verran eli neljän eläköityvän tilalle ei palkattaisi uutta työntekijää.

Ovatko säästetyt eurot todella tärkeämpiä kuin perheiden hyvinvointi?

Suurin osa Saksalan ja Naisvuoren päiväkotien asiakasperheistä joutuisi vaihtamaan hoitopaikkaa. Tutut, turvalliset ja tärkeät suhteet lasten, vanhempien ja työntekijöiden välillä katkeaisivat.

Lapsille ja aikuisille, päiväkodin vaihto on suuri muutos. Paikan löytäminen uudessa ryhmässä vie aikansa.

Monien lasten ja perheiden kohdalla vuosien ajan jatkunut pitkäjänteinen työ ja sen tulokset vaarantuvat. Etenkin erityistä tukea tarvitsevien lasten osa on surullinen.

Saksalan päiväkodin henkilökunnan kannalta tuntuu epäoikeudenmukaiselta, että vuosikymmenten osaaminen ja sitoutuminen vuorohoitoon ja sen laadukkaaseen toteuttamiseen uhataan lopettaa.

Saksalassa on omistautunut, joustava henkilökunta ja erittäin hyvin toimiva työyhteisö. Vuorotyötä tekevien perheiden kanssa arjessa yhdessä eläminen on työmme lähtökohta.

Päiväkotimme kodinomaiset tilat mahdollistavat lämminhenkisen ja vaihtelevan päivän kaikenikäisille lapsille varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan.

Saksalassa on iso ja monipuolinen piha, jollaista ei muualta löydy. Se on tärkeä toimintaympäristö ja hyvinvoinnin lähde vuorohoidon arjessa.

Päiväkotiimme on helppo tulla eri puolilta pitäjää. Vieressämme sijaitsee mm. suuri, ilmainen pysäköintialue, josta on kävelymatka keskustaan ja monille työpaikoille.

Säästöjä kaupungin taloudessa on tehtävä. Ovatko lapset jälleen kerran oikea kohde?

Toivomme päättäjiltä tarkkaa asiaan perehtymistä ja ymmärrystä siitä mistä oletetut säästöt ovat syntymässä.

Toivomme päättäjiltä perheiden ja henkilökunnan aitoa kuulemista, koska olemme tässä asiantuntijoita.

Toivomme päättäjiltä halua, malttia ja rohkeutta tutkia muita vaihtoehtoja säästöjen toteuttamiseksi.

Toivomme, ettei ehjää ja toimivaa rikota.

Marja Haapsaari

Päivi Tirronen

Saksalan päiväkodin henkilökunnan puolesta