Lukijalta: Myykö Mäntyharju vanhuksensa pörssiyhtiölle?

Ruskahovin tehostetun palveluasumisen tilat ovat hyväkuntoiset. Asuminen on järjestetty kolmeen 10—20 asukkaan pienyksikköön, jokaisessa on oma jakelukeittiö, ruokailu- ja oleskelutila sekä sauna.

Jokaisella asukkaalla on oma, riittävän tilava ja esteetön asunto, jossa on invamitoituksella varustettu saniteettitila. Mitoitus täyttää nykyvaatimukset.

Vuonna 2005 tehdyn peruskorjauksen jälkeen Ruskahovin palveluasunnot ovat käytössä vielä ainakin 15 vuotta normaalilla käyttö- ja kunnossapito-ohjelmalla.

Hyvä hoiva ja edullinen vuokra ovat mäntyharjulaisten kannalta ratkaisevia. Ruskahovin palvelut ovat samassa tilassa: tehostettu palveluasuminen, jaksohoito, omaishoidon tuki, päivätoiminta, kotihoidon fysioterapia ja jopa ainoa uima-allas kuntalaisille.

Kotiutus keskussairaalasta Ruskahoviin voidaan suorittaa turvallisesti. Ainoana palveluasumisen tuottajana Ruskahovissa on nyt mahdollista suonensisäinen lääkitys ja suora lääkärin puhelinpalvelu. Hyvä saattohoito turvaa vanhuksille asumisen ja arvokkaan elämän loppuun saakka.

Ruskahovin tiloissa toimii aktiivinen, ohjattu päivätoiminta, johon osallistuu päivittäin 20—30 asiakasta. Yhteisessä tilassa järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia.

Ikäihmisille sopiva kuntosali on kotihoidon käytössä, ohjattua fysioterapiaa on viikottain noin 70 asiakkaalle. Alakerrassa toimii erillinen jaksohoitoyksikkö. Allasosaston ja saunan kunnostus on tehtävä suunnitelmien mukaisesti.

Mahdollisesta sote- ja maakuntauudistuksesta emme tiedä riittävästi. Emme voi tehdä peruuttamattomia päätöksiä ilman pitäviä perusteluja ja luotettavaa tietoa tulevaisuudesta.

Nykyinen kunnan ja Essoten välinen vuokrasopimus siirtyy Maakuntien tilakeskus Oy:lle ja on voimassa vuoden 2022 loppuun. Vuoden 2023 aikana on neuvoteltava vuokran jatkosopimus.

Ruskahovi on hoiva- ja vuokrakustannuksiltaan selvästi yksityisiä tuottajia edullisempi. Kiristyvä rahoitus valtiolta pakottaa maakunnan tilaamaan palvelut edullisesti.

Tehostetun palveluasumisen säilyminen lähipalveluna Mäntyharjussa toteutuu varmimmin Ruskahovissa julkisena palveluna, jota yksityinen palvelu täydentää.

Ruskahovin myynnissä ei ole kysymys vain kiinteistökaupasta. Pörssiyhtiö ei osta kiinteistöä, vaan purkaa sen. Onko Mäntyharju valmis myymään omat vanhuksensa pörssiyhtiön tuotteiksi?

Ari Hartonen
kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja (sd.)
Timo Kuoksa
kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtaja (sd.)
Mäntyharju