Lukijalta: Vähäpäästöinen auto on rikkaiden etuoikeus

Hyvä ministeri Petteri Orpo! Löytyipä ehdotuksessasi näin vaalien alla maksumiehiä autoveroille. Eli köyhät. Ehdotuksesi oli suuripäästöisten autojen verojen lisääminen.

Asia on nimittäin jo tänä päivänä niin, että rikkaat voivat hankkia uusia vähäpäästöisiä hybridiautoja, joissa vuotuiset autoverot ovat hyvin alhaiset verrattuna suuripäästöisiin. Ja bensakulut veroineen jäävät puoleen vanhoihin rönttösiin verrattuna. Ja bensan hinnassahan on veroa reilusti yli puolet.

Löydän Mikkelistäkin jo nyt tuhansia esimerkkejä, joissa talouteen on jäänyt vanha isopäästöinen auto. Niillä ei käyttökelpoisuudesta huolimatta ole juuri arvoa esimerkiksi uuteen vaihdossa.

Kyllä köyhätkin tajuavat, että vähäpäästöisiin pieniveroisiin autoihin tulee pyrkiä. Mutta heiltä sattuu puuttumaan ykskaks autoon heitettävä väliraha, 20—30 000 euroa.

Toistaiseksi olen satavarma, että nykyisessä ja suunnitellussa autoveromallissa rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät.

Tätä todistaa aamutv-lähetyksessä 6.11. haastateltu asiantutija, joka kertoi, että parasta aikaa tuodaan Ruotsista ja Saksasta kiihtyvällä vauhdilla Suomeen suuripäästöisiä autoja.

Ne ovat siellä tuhoon tuomittuja ilmasto- ja veropolitiikan takia. Mutta jokainen osaa päätellä, että ne päätyvät Suomessa köyhien vaihtoautoiksi ja tietävät heille mittavia veroja tulevina vuosina.

Pertti Kuitunen
Mikkeli

Luetuimmat