Lukijalta: Evankelisluterilainen kirkko on suvaitsevainen

Suomalaiseen evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluu noin seitsemänkymmentä prosenttia suomalaisista. Evankelisluterilaisen kirkon toiminta on muutoksessa, kirkko on oppinut ja oppii virhearvioinneistaan. Kirkko on tullut lähemmäksi ihmisen arkipäivää, unohtamatta Raamatun sanomaa.

Vuona 2018 suomalaisessa evankelisluterilaisessa kirkossa on naispappeja, avoliitossa asuva voi osallistua jumalanpalvelustyöhön ja kirkolliskokouksen kielteisestä äänestyspäätöksestä 59—46 huolimatta homopareja on jo vihitty avioliittoon.

Lisäksi evankelisluterilainen kirkko antaa mahdollisuuden uskonnonvapauteen sekä kriittiseen keskusteluun luterilaisuudesta ja ottaa myös muiden uskontokuntien ihmiset mukaan toimintaansa.

Suomalaisille evankelisluterilaisen kirkon suvaitsevaisuus on itsestään selvyys. Unohdetaan, että maailmalla on valtioita, joissa valtauskontoon kohdistuvasta arvostelusta voi saada kuolemantuomion, eikä uskonnonvapautta tai naisten tasa-arvoa kunnioiteta.

Suomessakin on uskontokuntia joissa naispappeutta ei hyväksytä, eikä homoseksuaaleilla ole seurakunnassa mitään tilaa, syrjintä ja Jumalan vihalla pelottelu on monessa seurakunnassa arkipäivää.

Evankelisluterilaisen kirkon merkitys nykyisessä suomalaisessa yhteiskunnan korostuu vuosi vuodelta, kirkko on muutakin kuin kaste-, rippi-, hää- ja hautajaisjuhlat.

Evankelisluterilaisen kirkon lapsi-, perhe-, vanhus- ja mielenterveystyötä ei voi vähätellä, kirkon vapaaehtoistoiminnan katoaminen olisi eriarvoistuvassa ja köyhyyden lisääntyvässä suomessa katastrofi, eikä sille löydy korvaavaa toimijaa.

Jarno Strengell
Kirkkovaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (sd.), Mikkeli