Lukijalta: Alkon monopoli takaa parhaat mahdollisuudet säätää suomalaisten alkoholinkulutusta

Entinen pääministeri ja tuleva Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi vaatii monopolien ja sääntelyn lopullista purkamista talouskasvun ja työllisyyden vuoksi.

Jos Kiviniemi ja kaikki alkoholitoimijat onnistuisivat tavoitteessaan Alkon monopolin purkamisessa, siirtyisivät myös väkevät viinat viinien mukana vapaaseen myyntiin päivittäistavarakauppoihin, sillä Alko ei ole kannattava pelkillä väkevien myynnillä.

Tämä johtaisi ennennäkemättömään ja hallitsemattomaan alkoholinkulutukseen sekä entistä merkittävimpiin alkoholihaittoihin. Suuren yleisön olisi ymmärrettävä tämä, ennen kuin on myöhäistä.

Muutoksen myötä puolet Alkon myymästä litravolyymista siirtyisi 350 myyntipisteen sijasta yli 5 000 myyntipisteeseen. On selvää, että Alkon 1 100 miljoonan euron liikevaihto kelpaisi kaupoille ja kioskeille. Tuskin yli 40 miljoonan euron liikevoittoakaan vastustettaisiin.

Onneksi suomalaiset eivät ole muuttamassa kantaansa. Vielä äskettäin 85 prosenttia kansalaisista oli sitä mieltä, että väkevät viinat pysyvät Alkossa.

Kaukana ovat ajat, kun nykyinen pääministerimme samasta puolueesta teki Ruotsin mallin mukaisen esityksen keskioluen palauttamiseksi Alkoon. Tämä olisi vähentänyt nykyistä alkoholinkulutusta merkittävästi.

Sipilä joutui kuitenkin pikaisesti toteamaan politiikan ankeat vänkyrät. Päättäjien linja on nyt alkoholia suosivampi, kuten alkoholilaista äänestettäessä vuosi sitten nähtiin.

Alko on hoitanut tehtävänsä viime vuosina erittäin vastuullisesti. Jos kansa, kansanterveyden puolustajat ja asiantuntijat eivät pysty torjumaan alkoholitoimijoiden voimakasta lobbausta, on mahdollista, ettei meillä tulevaisuudessa ole alkoholimonopolia.

Silloin meillä ei ole myöskään viranomaisten ja poliitikkojen mahdollisuutta säädellä alkoholinkulutusta. Tätä ei moni ymmärrä.

Martti Vastamäki
professori, käsikirurgian dosentti
puheenjohtaja, Raittiuden Ystävät ry