Lukijalta: Taitetun indeksin poistaminen piristäisi taloutta ja lisäisi kulutusta

Suomen hallituksen esityksestä vuonna 1996 työeläkkeiden indeksikorotus muutettiin 50— 50 -suhteesta 20—80 -suhteeseen.

Nyt eläkkeiden indeksikorotuksiin vaikuttavat siis työntekijöiden palkankorotukset 20 ja elinkustannusten nousu 80 prosenttia.

Työntekijöiden palkat ovat 20 vuoden aikana lähes kaksinkertaistuneet, mutta taitetun eläkeindeksin takia työeläkkeet ovat nousseet alle 50 prosentilla.

Muutoksen taustalla oli pelko siitä, että vuosina 1945—1950 syntyneiden ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle eläkerahastot tyhjenevät.

Vaikka työntekijöiden ja eläkeläisten huoltosuhde on heikentynyt, pelko eläkerahastojen riittämättömyydestä on osoittautunut turhaksi.

20 vuotta myöhemmin eläkerahastoihin maksettavat maksut ovat vuodessa kaksi kertaa isompia ja eläkerahastot viisi kertaa suurempia, yli 200 miljardia euroa.

Työeläkemenot olivat 2017 noin 27 miljardia euroa ja kerättävät eläkemaksut 25,7 miljardia, 1,3 miljardin euron miinus katetaan eläkerahastojen sijoitustuotoilla, jota 2017 kertyi yli 10 miljardia.

On arvioitu, että taitetun eläkeindeksin poisto maksaisi vuositasolla 320 miljoonaa euroa.

Taitetun indeksin poisto kotiuttaisi pääasiassa ulkomailla olevia eläkesijoituksia, lisäten kulutusta ja parantaen työllisyyttä. Hyvällä perhe- ja työllisyyspolitiikalla on mahdollista saada negatiiviset eläkemaksuennusteet positiivisiksi.

Eläkeläisistä noin 50 prosenttia ansaitsee alle 1 450 euroa kuukaudessa ja noin 20 prosenttia alle 1 000 euroa kuukaudessa, joten heille työeläkkeen taitetun indeksin poisto, takuueläkkeen ja kansaneläkkeen nosto, olisi tärkeä elintasoa parantava korjaus.

Pienituloiset eläkeläiset joutuvat säästämään muun muassa lääkkeistä ja lääkäripalveluista sekä ruuan ja liikunnan laadusta, joka lisää sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksia.

Jarno Strengell
kaupunginvaltuutettu, kansanedustajaehdokas (sd.)
Mikkeli