Lukijalta: Esteettömyys kuuluu myös huonokuuloisille

Monilla ihmisillä on erilaisia esteitä normaaliin elämään, tiedon saantiin ja asioiden hoitamiseen, esimerkiksi huonontuneen liikkumisen, näkemisen tai kuulemisen takia.

Esteettömyyttä koskevien lakien ja kansainvälisten sopimusten perusteella esteettömyys kuuluu kaikille. Kansainvälistä esteettömyyspäivää vietetään 17. toukokuuta.

Kuuleminen on yksi esteettömyyden oikeuksista. Kuuleminen heikentyy usein meluisan työ- tai asumisympäristön tai sairauden takia, tai iän tuomana kuulon heikkenemisenä.

Nykyaikaisilla kuulolaitteilla voidaan kuulemista parantaa melko hyvin. Tarvittaessa kuulolaitteen saa keskussairaalan audiologin ja lääkärin tutkimusten perusteella korvauksetta käyttöön. Kuulon heikentyessä kuulolaite kannattaa hankkia, eikä sen käyttöä kannata hävetä.

Kuulemista voidaan yleisötilaisuuksissa ja kokoussaleissa parantaa hankkimalla sinne kunnolliset äänentoistolaitteet ja säätämällä ne asianmukaisesti, sekä pitämällä ne myös päällä.

Kuulovammaisia varten kokoustilat tulee varustaa induktiosilmukalla. Keskustelutilaisuuksissa tulee olla liikuteltava käsimikrofoni. Luennoitsijan tulee esitystavassaan ottaa vajaakuuloiset ihmiset huomioon.

Myös näkemisen esteettömyys tulee ottaa huomioon, koska kuuleminen ja näkeminen yhdessä parantavat viestinnän onnistumista.

Jukka Pöyry
puheenjohtaja, Mikkelin Seudun Kuulo ry
kaupunginvaltuutettu (kd.sit.)
Mikkeli

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet