Mielipide: Hävittäjähankinta on Suomen kannalta ratkaiseva päätös

Koronavirusepidemia köyhdyttää maatamme miljardeilla euroilla. Emme voi kuitenkaan välttää vuonna 2021 tehtävää päätöstä Hornet-hävittäjien korvaajista.

Olen lukenut mielipiteitä siitä, että Suomen velkaantuessa uusia hävittäjiä ei pitäisi ostaa tai ostossa ykkösprioriteettina olisi hankintahinta.

Tämä olisi lähes edesvastuutonta päättäjiltä. Suomen velkaantuminen ja hävittäjähankinta eivät voi olla yhteismitallisia.

Vanhan sanonnan mukaan köyhän kannattaa ostaa parasta tai kalleinta. Pitkässä juoksussa kallein voi osoittautua halvimmaksi.

Suomi on tekemässä päätöstä 30 vuoden ajaksi. Jos päätös on väärä, voi olla ettei meillä ole suhteellisen lyhyen ajan kuluttua uskottavia ilmavoimia.

Jo vuosikymmenien ajan on nähty sodissa ja konflikteissa, että ilmavoimat on tärkein aselaji. Jos vihollinen saavuttaa ilmaherruuden ilman, että se torjutaan tai että sitä ainakin häiritään, maa- ja merivoimille jää aika vähän tehtävää.

Hävittäjän ominaisuuksissa ei enää ratkaise, kuinka lujaa ja korkealla kone lentää tai mitkä ovat sen kaarto-ominaisuudet.

Nykyaikainen hävittäjä on pitkälti vain lavetti. Sen sensorit, tutkat, ase- ja omapuolustusjärjestelmät ovat tärkeimpiä, kuten myös se, mitä aseita siipien alta löytyy.

Nykyaikaisessa ilmasodassa vihollinen tuhotaan usein kymmenien tai jopa sadan kilometrin päästä. Myös hävittäjän kaukovaikuttaminen voi olla satoja kilometrejä.

Kehittyneinkään ilmatorjunta ei pysty korvaamaan kuin osittain ilmavoimat. Sitä paitsi ainakin kiinteät tutka-asemat ja ilmatorjunta tuhotaan jo ensimmäisinä sotapäivinä.

Maailma on ollut pitkään epävakaa, myös meidän lähialueemme ja tunnetusti kaikki maailmanlaajuiset epidemiat ja kriisit ovat historiankin valossa johtaneet erinäisiin konflikteihin tai sotiin.

Nyt jos koskaan Suomen hallitus ja eduskunta ovat kovan paikan edessä, jossa tehdään kauaskantoinen päätös Suomen uskottavasta puolustuksesta.

Vesa Tikkanen

Mikkeli