Lukijalta: Valeuutisointi pois ilmastokeskustelusta

Vaalit kiihdyttävät väärin todistuksiin. Jokainen on olevinaan asiantuntija metsänhoidossa, soiden suojelussa ja ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä.

Mikä torjuu tehokkaimmin ilmastomuutosta? Hiilinielut. Ketkä niitä rakentavat? Maaseudun ihmiset ovat aina istuttaneet puuntaimia, jotka tulevaisuudessa toimivat tehokkaina hiilinieluina.

Kasvava metsä sitoo hiiltä, vanha metsä ei. Hiilidioksidia vapautuu ilmakehään, kun puu lahoaa.

Lahopuut kuuluvat luonnonsuojelualueille. Niitä tulee lisätä etenkin Etelä-Suomen suurten taajamien läheisyyteen, mutta annetaan hyvin kasvavien hoidettujen metsien ympäri Suomen toimia tehokkaina hiilinieluina maan ja maapallon hyväksi.

Puolen hehtaarin hoidettu kasvava mäntymetsä kompensoi hiilinieluna vuodessa 22 000 kilometrin ajon dieselautolla.

Puukuidusta ollaan myös kehittämässä vaihtoehtoa muoville. Näin metsää kasvattavat ihmiset ovat parhaita ilmastonmuutoksen torjujia.

Osaavalla metsänhoidolla kompensoidaan niidenkin päästöjä, jotka eivät ole tehneet muuta kuin polttaneet kerosiinia, päästelleet kaupunkimaasturilla ja kovaäänisesti julistaneet metsien hakkuukieltoja.

Ilmastonmuutoksesta pitää olla huolissaan, mutta huolestuttavaa on se, että niin sanotut valeuutiset ovat lisääntyneet voimakkaasti vaalien alla. Siitä, mitä ministeri sanoi vuosia sitten Puula-foorumissa, irrotetaan osa. Sanottu muuttuu aivan muuksi.

Lähes kaikilla tahoilla on myönnetty turpeen polton haitallisuus, mutta on kohtuutonta vaatia, että poltto voisi loppua kertarysäyksellä.

Alasajon on tapahduttava hallitusti. Näin yrittäjät voivat sopeutua uuteen tilanteeseen.

Pahinta olisi, jos turpeesta luopumisen aikataulu olisi epärealistisen tiukka. Turve jouduttaisiin korvaamaan kivihiilellä ja jouduttaisiin ojasta allikkoon.

Tehdään korjaavat liikkeet hallitusti. Fossiilisten polttoaineiden käyttö sähköön ja lämmitysenergiaan loppuu Suomessa 2030-luvulla. Siitä ollaan yksimielisiä.

Toivottavasti vaalien jälkeen valeuutiset loppuvat ja yhteisymmärrys löytyy yli puoluerajojen, vaikka Norjan ja Ruotsin aluepolitiikan mallin mukaisesti. Näissä maissa halutaan säilyttää koko maa asuttuna.

Nyt on aika päättää, mikä on oikea vihreä Suomi, joka elää metsistä ja rakentaa hiilinieluja koko maapallon hyväksi.

On tärkeää äänestää. Sen jälkeen on oikeus arvostella päätöksiä.

Raimo Halttunen
kunnallisneuvos
Kangasniemi