Mielipide: Työterveyskaupalla laaja tuki

Etelä-Savon Työterveys Oy:n kauppa pohdituttaa (18.8.) Essoten valtuutettu ja Mikkelin kaupunginvaltuutettu Raimo Heinästä (ps.).

Etelä-Savon Työterveys Oy:n kauppa pohdituttaa (18.8.) Essoten valtuutettu ja Mikkelin kaupunginvaltuutettu Raimo Heinästä (ps.).
Heinänen palaa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän valtuustossa tekemäänsä esitykseen, että kuntayhtymän olisi pitänyt ostaa koko Etelä-Savon Työterveys Oy. Ostaja eli Essote ei kuitenkaan voi päättää kenelle myyjä, Mikkelin kaupunki, myy.

Kaupunki päätti myydä osakeyhtiönsä osakkeet Essoten ja Osuuskauppa Suur-Savon konsortiolle. On erikoista, että Heinonen käy keskustelua kaupasta ostajan eli Essoten piirissä, kaupanteon jälkeen.
Keskustelut myynnistä käydään myyjän organisaatiossa. Myyjän, Mikkelin kaupunginvaltuuston kokouksessa ei esitetty, että Työterveys myytäisiin kokonaan Essotelle.
Myyjä määrittää kauppahinnan. Keskustelu tästäkin kuuluu myyjälle. Essote hyväksyi omasta puolestaan kaupan.

Kaupan toteuttamiselle on laaja tahto Essoten hallituksessa ja valtuustossa. Essoten hallitus on katsonut, että yksittäisen valituksen perusteella tahtoa ei voida sivuuttaa.
Kaupalle on Essoten näkökulmasta vahvat perusteet. Kuntayhtymän täytyy jatkossakin järjestää noin 3 400 työntekijänsä työterveyshuolto.
Olisi erikoista, jos Essote ei pyrkisi turvaamaan vaihtoehtoja henkilökuntansa työterveyshuollolle. Kuntayhtymä vahvistaa osakekaupalla työterveyden palvelutarjontaa koko Etelä-Savossa.
Luonnollisesti kuntayhtymän tiedossa on ollut, ettei Essote voi pitkällä aikavälillä hankkia työterveyspalveluja suoraan miltään tuottajalta ilman kilpailutusta.

Etelä-Savon Työterveys Oy on tuottanut alueella työterveyspalveluja menestyksekkäästi. Yhtiö on pitänyt työterveyshuollon hintatason kohtuullisena, mutta toiminut kannattavasti.
Yhtiö pystyy tekemään hyviä tarjouksia jatkossakin, tuottamaan omistajilleen palveluja ja toimimaan kannattavasti sekä tukemaan aluetaloutta.
Jääviyskysymykset on huomioitu osakekaupasta päätettäessä. Asian voi tarkistaa pöytäkirjoista. Jääviys ei ole myöskään ollut perusteena kaupasta hallinto-oikeudelle tehdyssä valituksessa, johon kuntayhtymä antaa vastauksensa hallituksen kokouksessa 24.8.

Aira Kietäväinen
hallituksen puheenjohtaja
Essote

Anssi Mehtälä

Anssi Mehtälä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.