Mielipide: Pitkäjärven sauna on säilytettävä

Pitkäjärvellä sijaitseva Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan sauna on palvelut mikkeliläisiä 1980-luvulta. Saunominen, uiminen ja takkatulella makkaran paisto ei ole edellyttänyt seurakunnan jäsenyyttä.

Saunalla on vuodessa yli 5 000 käyttökertaa, kävijät ovat lapsia, aikuisia, vanhuksia, köyhiä, rikkaita, yksinäisiä ja perheellisiä. Jokaisella saunavuorolla pidetään lyhyt hengellinen hartaushetki.

Saunan kiinteistövero, sähkö ja muut kulut ovat noin 10 000 euroa vuodessa. Osa on kerätty vapaaehtoisella käyntimaksulla.

Seurakunnan vuosibudjetti on noin 10 miljoonaa euroa, 2018 investoinnit olivat 1,6 miljoonaa euroa ja tilikauden ylijäämä 817 000 euroa.

Lisäksi seurakunnalla on muun muassa sähköyhtiön osakkeita yli 10 miljoonan euron arvosta, joten saunan toiminta ei ole taloudellinen rasite seurakunnalle.

Silti sauna on asetettu selvitystilaan, toiminnan lopettamista mietitty ja investoinnit kielletty. Saunalle on tullut osallistumismaksu, vaihdettu puukiuas sähkökiukaaseen, pitkä laituri kaksimetriseen, saunavalvojien 15 euron korvaus neljän tunnin työstä lopetettu ja takkatulen käyttökiellosta puhuttu, jolloin lasten saunamakkarat jäävät paistamatta.

Saunan käyttäjät eivät ymmärrä, miksi seurakunnan yksi aktiivisimmasta ja halvimmista diakoniatyömuodoista halutaan väkisin ajaa alas.

Sauna tulee asettaa takaisin säilytettävien rakennusten listalle ja toimintaa kehittää.

Jarno Strengell

kirkkovaltuutettu, kaupunginvaltuutettu (sd.)
Mikkeli