Lukijalta: Suomessa törmäävät nyt toisistaan poikkeavat maailmankatsomukset

Luin Länsi-Savon pääkirjoituksen 15.1. mielenkiinnolla. Olen samaa mieltä siitä, ettei ”pelkkä kulttuuriero” selitä tämänhetkistä rikostilannetta maahanmuuttajien keskuudessa.

Mistä Oulun ilmiössä on pohjimmiltaan kyse? Maahanmuuttajien tekemiä seksuaalirikoksia ajatellessa on ymmärtääkseni katsottava kulttuuria syvemmälle, rikollisen henkilön maailmankatsomukseen.

Vaikka yksiselitteistä syytä rikoksille on kenties vaikea löytää, Oulun ilmiössä on ainakin osittain kyse maailmankatsomusten yhteenotosta.

Maamme kulttuuri on ollut vuosisatojen ajan kristinuskon muokkaama ja juuri tämän takia meille on tavallista kunnioittaa ihmisoikeuksia. Pidämme nykyisin näitä arvoja nimenomaan suomalaisina.

Tästä huolimatta suomalaisuus ei itsessään takaa hyvää käytöstä, aivan kuin maahanmuuttajan statuskaan ei ole itsessään merkki epäilyttävästä ihmisestä. Meidän ei tule tuomita koko ihmisryhmää yksilöiden tekojen takia.

Ihmisen käytös kumpuaa kuitenkin aina hänen maailmankatsomuksestaan. Tämän takia peräänkuuluttaisinkin Suomessa suvaitsevaisuuden rinnalle rehellistä perehtymistä maailmankatsomuksiin, jotka ovat täällä nykyisin edustettuina.

Katsokaamme avoimesti, mihin mikäkin maailmankatsomus vie ja punnitkaamme sen jälkeen mahdollisuutemme omaksua kyseinen maailmankatsomus yhteiskuntaamme.

Elina Placentino
filosofian maisteri
Haukivuori