Lukijalta: Joko nyt saadaan Pistohiekka uuteen nousuun?

Näyttää siltä, että nyt on löytynyt taho tai tahoja, jotka ovat uskottavia ja toteutuskykyisiä nostamaan Pistohiekan uuteen nousuun.

Leiritoiminnan viimeisinä vuosina paikan kehittäminen olikin jo lähes mahdotonta, kun yrittäjille tehtiin vain 1–2 vuoden vuokrasopimuksia.

Myöhemmin, leirintäalueen loppumisen jälkeen, kyseiseen alueeseen on ollut kaikenlaisia suunnitelmia.

Jopa mahtipontisia, sekä epäuskottavia ”viritelmiä”, jotka ovat rauenneet yksi toisensa jälkeen. Kantona kaskessa ovat olleet muun muassa alueen monet maanomistajat.

Itselleni Pistohiekasta jäivät mieleen monet siellä vietetyt juhannukset ja mukavat muistot.

Olin sitten myöhemmin itsekin haikein mielin purkamassa kahta leirintäalueen mökkiä. Mökit sijaitsivat alueen kalliorinteillä, lähellä leirintäalueen saunoja.

Näihin maisemiin on nyt kaavailtu kylpylärakennusta ja muitakin rakennuksia sen läheisyyteen.

Kirjoitin 7.8.2003 Länsi-Savoon: ”Kävellessäni viikko sitten Puumalassa Pistohiekan leirintäalueella, kuten niin monina muinakin kesinä ja seurattuani sen eri vaiheita aina 70-luvun alusta lähtien, olen tullut hyvin surulliseksi. Kuinka näin kauniilla paikalla oleva leirintäalue on voinut joutua tällaiseen alennustilaan”.

Kun Mikkelin ja Puumalan välistä uutta tietä rakennettiin 50- ja 60-lukujen taitteessa, oli rakentajien parakkikylä kyseisellä paikalla.

Jo silloin rakentajat ymmärsivät paikan arvon ja sen kauneuden. Niinpä sitten paikasta tulikin leirintäalue.

Taitaa siellä olla vielä jäljellä ja muistona rakentajien tekemä juomavesikaivo. Tuskin muuta, kun vastaanottorakennuskin on jo purettu.

Turhankin usein on jäänyt vain puheiden asteelle Etelä-Savon ja Saimaan rantojen kehittäminen matkailullisiin tarkoituksiin. Toteutukset ovat olleet turhankin laihoja.

Saimaa on kuitenkin meille virkistysalueena ja matkailullisesti valtava potentiaali, kunhan pidämme sen hyvinvoinnista hyvää huolta.

Matkailun kehittäminen on pitkäjänteistä työtä. Hitaasti hyvää tulee.

Uskon, että Pistohiekasta tulee taas, ainakin kansallisesti, huomion arvoinen paikka. Sitä on odotettu vähän turhankin kauan aikaa.

Toivon onnea ja menestystä uudelle yrittäjälle.

Vesa Tikkanen

Mikkeli

Uusimmat uutiset