Mielipide: Säilyttäkää tärkeät lähikirjastot

Ymmärtävätkö päättäjät kuinka tärkeitä lähikirjastot ovat nuorille?

Tämän kysymyksen koulumme oppilas Elina Hokkanen esitti kuulemistilaisuudessa, jossa kirjaston johtaja kertoi sivukirjastojen lakkautussuunnitelmista (L-S 3.10.).

Me Kalevankankaan koululaiset olemme hyvin huolissamme siitä, että oma lähikirjastomme ollaan sulkemassa. Kalevankankaan kirjasto, kuten muutkin lähikirjastot, pitää ehdottomasti säilyttää.

Lapset ja nuoret viettävät usein vapaa-aikaa lähikirjastossa lukemassa, pelaamassa ja tekemässä läksyjä.

Koululaisten lukuharrastus on vähentynyt ja rajoittuu monilla pelkkään kännykkään. Jos värikkäitä ja kiinnostavan näköisiä kirjoja on esillä, niihin tulee tartuttua helpommin.

Kalevankankaan kirjastossa on monipuolista luettavaa kaiken ikäisille. Voimme helposti käydä lainaamassa kirjoja myös oppituntien aikana. Lasten ja nuorten lukeminen varmasti romahtaa, jos sivukirjastot lakkautetaan.

Kaikki vanhemmat eivät vie vapaa-ajalla lapsiaan kirjastoon, mutta koulussa lapset voivat oppia siihen, kuten esimerkiksi Kalevankankaalla, jossa oppilaat käyttävät kirjastoa päivittäin.

Jos koulujen läheisyydessä olevat kirjastot lakkautetaan, lapset ja nuoret eivät opi käymään kirjastoissa ja etsimään itselleen kiinnostavaa luettavaa välimatkojen pitenemisen vuoksi.

Meidänkin koulussa on paljon kuljetusoppilaita, joilla ei ole mahdollisuutta käydä pääkirjastossa koulupäivän jälkeen. Koulun yhteydessä olevasta kirjastosta he saavat haluamansa kirjat helposti mukaan.

Lapset ja nuoret tarvitsevat kirjastoja myös muihin tarkoituksiin. Kirjastoissa on tietokoneita ja pelejä, joita kaikilla ei välttämättä ole kotona.

Lapset ja nuoret viettävät usein vapaa-aikaa lähikirjastossa lukemassa, pelaamassa ja tekemässä läksyjä. Se on turvallinen ympäristö verrattuna esimerkiksi kauppakeskuksiin.

Ihmettelemme, miten kaikki kirjat saadaan mahtumaan pääkirjastoon. Eikö sinne tule kauhea ruuhka?

Jos kirjojen määrää joudutaan vähentämään tilanpuutteen vuoksi, suosituimpia teoksia joutuu jonottamaan kauan.

Vai käykö päinvastoin niin, että kirjastoa ei enää käytetä, jolloin kiinnostavat kirjat jäävät hyllyyn lojumaan ja nuorten lukuharrastus kuihtuu entisestään?

Me Kalevankankaan oppilaat toivomme hartaasti, että sivukirjastojen lakkautussuunnitelmat peruttaisiin ja saisimme pitää meille niin tärkeän kirjaston.

Vappu Häkkinen