Lukijalta: Postin palkkakiista vaarantaa työsopimusneuvottelut

Suomen postilaitos ilmoitti 29. elokuuta, että se vaihtaa marraskuusta alkaen postikeskuksen käsittelijöiden Posti- ja logistiikka-alan unionin työehtosopimuksen Teollisuusliiton ja Medialiiton jakelua koskevaan sopimukseen, jota ei ole tarkoitettu Postin toimintaan.

Kyseinen muutos vaikuttaa noin 700 työntekijän tuloihin, pudottaen palkkoja 500—1 000 eurolla kuukaudessa. Keskiansio Postissa on tällä hetkellä 2 100 euroa kuukaudessa.

Posti on luvannut kompensoida palkanmenetyksiä tulospalkkiolla, eli Postin mielestä työntekijät ovat tällä hetkellä laiskoja. Tulospalkkiot eivät riitä kattamaan kuin pienen osan palkanalennuksista.

Postin palkanalennus laittaa työntekijän talouden sekaisin, liittyen esimerkiksi asuntolainoihin, lasten harrastuksiin ja työmatkakustannuksiin.

Samaan aikaan Postin pääjohtaja ansaitsee 82 000 euroa kuukaudessa.

Rahaa Postilla riittää, sillä se on jakanut viiden vuoden aika osinkoja 146 miljoonaa euroa ja kassavarat ovat noin 160 miljoonaa euroa.

Rahaa Postilla riittää, sillä se on jakanut viiden vuoden aika osinkoja 146 miljoonaa euroa.

Postin toiminta ei voi olla vaikuttamatta työntekijöiden ja työnantajien tulevan syksyn ja kevään yli kahden miljoonan työntekijän valtakunnallisiin 2020—2022 työehtosopimusneuvotteluihin.

Ajankohtaisia neuvotteluasioita ovat muun muassa kilpailukykysopimuksen työajan pidennyksen, lomarahaleikkauksen, työnantajalta työntekijöille siirrettyjen sosiaalimaksujen sekä sairaus- ja vuosilomapäivien heikennysten korvaaminen työntekijöille.

Kesken neuvotteluiden Posti toi neuvottelupöytään työehtosopimuksilla shoppailun ja satojen eurojen palkanalennuksilla uhkailun, jota Posti jo toteuttaa.

On hyvä, että valtion omistusohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) otti 3. syyskuuta kantaa Postin työsopimuskiistaan ja johtajien ylisuuriin ansioihin, nyt on mentävä sanoista tekoihin.

Jos Postin työntekijöiden asiassa ei päästä sopuun, voi tuleva syksy ja alkuvuosi mennä riidellessä ja lakkoillessa, joka ei ole kenenkään edun mukaista.

Jarno Strengell

JHL:n pääluottamusmies ja edustajiston jäsen, kaupunginvaltuutettu (sd.)

Mikkeli