Mielipide: Mikkeli aikoo leikata lapsilta heti kättelyssä

Mikkelin kaupungin talousarviovalmistelun raamissa mainitaan miljoonan euron leikkaus koulutuksesta. Tämä on suuri summa: muutama koulu pitäisi lopettaa tai kymmeniä avustajan tai opettajan paikkoja supistaa suurentamalla ryhmäkokoja ja karsimalla tukitoimia, Marita Hokkanen kirjoittaa.

Mikkelin kaupungin talousarviovalmistelun raamissa mainitaan miljoonan euron leikkaus koulutuksesta. Tämä on suuri summa: muutama koulu pitäisi lopettaa tai kymmeniä avustajan tai opettajan paikkoja supistaa suurentamalla ryhmäkokoja ja karsimalla tukitoimia.
Vaikea on kerätä näin isoa rahamäärää pienentämällä oppimateriaalihankintoja tms. Haluammeko todella tällaista kehittämistä koulutukseen? Eikö pitäisi edistää Mikkeliä koulukaupunkina siten, että lapsemme saavat laadukasta opetusta ja tarvitsemansa tuen terveissä koulurakennuksissa?
Jokaisella lapsella ja aikuisella on oikeus työskennellä sisäilmaltaan puhtaissa kiinteistöissä. Sairastumisen seurauksia kannetaan koko loppuikä pahimmassa tapauksessa. Kuka haluaa sellaisen Mikkeli-muiston? Koulutuskin voi olla kaupungin imagolle vetovoimatekijä, jos me pidämme sitä arvokkaana asiana ja haluamme panostaa siihen.
Suurin menoerä on palkka- ja kiinteistökulut. Ymmärrettävästi näistä olisi helppo nipistää. On yritetty säästää muun muass sijaistamisohjeistuksilla. Kuitenkin oikein mitoitettu henkilöstö ja järkevät sijaistamismallit auttavat jaksamaan ja työt tulevat tehdyksi ajallaan.
Opetuksessa on huomioitava, ettei avun tarvitsija hukkuisi massaan ja huomataan liian myöhään. Lapsella ja nuorella tulee olla oikeus saada opetusta ja hänelle määritelty tuki. On väärin irrottaa erityis-, suomi toisena kielenä- tai samanaikaisopettaja toistuvasti paikkaamaan henkilöstövajetta.
Usein opettajien sijaisuuksissa käytetään oman toimen ohella huolehtimista toisesta luokasta. Opettaja juoksee kahden luokan väliä, hoitaa kahden opettajan vastuutehtäviä, oppilaat saattavat tehdä jopa kolmena päivänä kuuden tunnin ajan hiljaisia töitä. Varmasti kouluviihtyvyys ja oppiminen ovat koetuksella! Kyllä kouluun tarvitaan jokaisen ryhmän tunnille opetuksesta vastaava henkilö.
On varmaan yhteinen tahtomme, että oppilaamme saavat vahvan tieto- ja taitopohjan sekä hyvät vuorovaikutustaidot eväiksi tulevia jatko-opintoja ja työelämää varten. Niiden kehittämiseksi tarvitaan meitä asiantuntijoita lasten ja nuorten avuksi oppitunneille.

Marita Hokkanen
kaupunginvaltuutettu (sd., sit.), Mikkeli

Timo Laitakari

Timo Laitakari

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat