Mielipide: Nyt testataan Mikkelin päättäjien maakuntahenkeä

Mikkelin päättäjillä on ratkaistavanaan talouden alijäämän paikkaaminen.

Paikkaustarvikkeiksi on esitetty energiaomistusten myyntiä, joko osaa Etelä-Savon energiasta tai Suur-Savon Sähkön osakkeita.

Ese on kokonaan Mikkelin oma, Suur-Savon Sähköstä Mikkeli omistaa 14 prosenttia. Ese toimii kantakaupungissa, Suur-Savon Sähkö maakunnassa, osin ulkopuolellakin.

Poliittisessa keskustelussa on erikoisia piirteitä: jos myydään, myydään mieluummin maailmalle. Kasvottomat nurkanvaltaajat ovat tavoiteltavampia kumppaneita kuin oman maakunnan kasvolliset tahot.

Olisiko aika tarkistaa asenteita ja näkökulmaa? Ei vaikuta ihan maakunnan pääkaupungin toiminnalta.

Maakunnassa toimii, työllistää ja maksaa veroja hyvin hoidettu ja vakavarainen Suur-Savon Sähkö.

Jos Mikkelin on pakko myydä Esen omistusta, miksi sitä ei myytäisi toiselle, omassa kaupungissa ja maakunnassa toimivalle energiayhtiölle, mikäli tämä on kiinnostunut ja maksaa käyvän hinnan? Miksi Mikkelin päättäjät eivät edes neuvottele, millaisia mahdollisuuksia yhteistyöstä olisi löydettävissä?

Tytäryhtiömalli voisi olla yksi mahdollisuus. Mikäli Ese olisi Suur-Savon Sähkön tytäryhtiö, voisi sillä edelleen olla oma hallinto ja johto sekä mahdollisuus oman tariffin ja siirtomaksujen säilyttämiseen.

Ennen Capmanin kutsumista hätiin kannattaa tutustua sen liikeideaan. Se ei ole Mikkelin tai Etelä-Savon elinvoiman vahvistaminen tai paikallisen ja maakunnallisen yritystoiminnan tukeminen. Se ei myöskään maksaisi veroja Mikkeliin.

Osakkuus Savonrannan Sampo/Capman -holdingyhtiössä näyttää sokaisseen päättäjät ja riskien arviointi on täysin unohtunut.

Haluavatko päättäjät lyhytjänteistä voitontavoittelua, verotulojen siirtymistä muualle ja kunnallisen sekä maakunnallisen omaisuutensa mahdollista myyntiä ulkomaille?

Onneksi meillä on vakavaraisia potentiaalisia kumppaneita ja rahoittajia omassa maakunnassa: Suur-Savon Sähkö säätiöineen ja Suur-Savon Osuuspankki.

Ensin kannattaa aloittaa neuvottelut maakunnallisten toimijoiden kanssa ja hakea Mikkeliä ja koko maakuntaa vahvistavaa ratkaisua.

Pirjo Siiskonen

valtiotieteiden tohtori, Mikkelin Keskustanaisten puheenjohtaja

Mikkeli