Mielipide: Toivolan yhteisöllisyys ajettiin alas pikavauhtia

Mäntyharjun kunta päätti 30.03. sulkea viimeiset kyläkoulut. Tämä on Toivolan koulun tarina.

Toivolan kyläkoulu perustettiin 1897 ja on sijainnut Lahnaveden rannalla vuodesta 1900.

Koulun täyttäessä 100 vuotta kerättiin historiakirja Koulua ja Kylän raittia. Koulu on kyläseuran kanssa koonnut kyläläisiä yhteisiin tapahtumiin.

Koulurakennus ympäristöineen on tärkeä kyläyhteisölle. Ilman sitä meiltä häviävät uimaranta, leikkikenttä, talkootöin ja EU-rahalla tehty monitoimiareena, kyläläistenkin huoltama jääkaukalo ja kuntosali.

Koulua käyttävät perhepäivähoito, kansalaisopisto sekä jumpat, uimakoulu ja kerhot. Eri-ikäisten oppilaiden touhujen yhdistyminen on luonut upean yhteishengen.

Rakennus ja piha remontoitiin 2000-luvulla, luokat ovat valoisia ja tilavia. Sisäilma todettiin hyväksi 2017 ja lämmityksenä on maalämpö.

29.1. saapui kouluverkkokysely. Vastausaika viikko, 1 vastaus/perhe vaikka olisi 3 lasta eri kouluissa. Minkä koulun näkökulmasta vastattiin? Tässä vaiheessa Toivolassa ei tiedetty lakkautuksesta.

27.2. tuli kuulemistilaisuuskutsu. Tilaisuus järjestettiin 2.3. Kaikki vanhemmat eivät ehtineet paikalle.

Osallistuneille jäi tunne, ettei edes opettajia kuultu. 15.1. aloittanut sivistysjohtaja Sari Aarniokoski sanoi usein kuulevansa opettajien huolet ensi kertaa.

4.3. tuli julki sivistysjohtajan esitys yhden koulun mallista, josta lautakunta äänestäisi 10.3. Kiireellä kokoonnuimme pohtimaan tilannetta edellisenä päivänä.

Kirjasimme huolemme ja järkytyksemme pöytäkirjaan, joka toimitettiin 10.3. mm. sivistyslautakunnan, kunnanhallituksen ja -valtuuston jäsenille.

10.3. sivistyslautakunta esitti kunnanhallitukselle kahden koulun mallia.

Kunnanjohtaja Jukka Ollikainen teki 16.3. kunnanhallitukselle esityksen yhden koulun mallista. Se tuli äänin 5-3 ehdotukseksi kunnanvaltuustolle.

Valtuustossa 30.3. äänestettiin vielä kolmen koulun mallista. Loppuäänestys käytiin kahden ja yhden koulun välillä. Täpärästi, 14-13, voitti yhden koulun malli.

Toivolan koulun lapsia ei edes haastateltu. Lapsen oikeuksiin kuuluu kuulluksi tuleminen!

Vuoden lisäajalla olisi sopeuduttu muutokseen ja nähty Kirkonkylän oppilaiden siirtyessä Yhtenäiskoulun tilojen riittävyys käytännössä.

Syntyykö toimintakuntoisen kyläkoulun lakkauttamisesta niin paljon todellisia säästöjä, että aiempien päätösten tuomat talousongelmat korjaantuvat?

Tuleeko taas yllättäviä lisäkuluja, seurausten yllättäessä?

Oppilaskyydit lisääntyvät matkoina ja liitäntäkyyteinä. Eskarit tarvitsevat välikyydit päivittäin.

Henkilöstömäärät ja Toivolan koulun kiinteistökulut eivät vähene. Myyminen ei ole yksinkertaista. Kuka tästä hyötyy?

Kauhulla odotamme etäopetuksen jälkeistä syksyä. Takana raskas kevät ja edessä uudet koulu, opettajat, luokkakaverit ja ahtaat tilat isoine ryhmineen.

Säästötarpeista huolimatta palkataan ulkopuolinen fasilitaattori avuksi. Hän laittanee Toivolankin vanhempien arvot uusiksi.

Sivistysjohtaja Aarniokoskesta tämä oli pitkä ja raskas prosessi. Meistä se oli lyhyt 26 päivää. Sivistysjohtaja ei ehtinyt edes vierailla Toivolan koulussa.

Kylän ja koulun perheiden puolesta

Anu Mikkanen

Jenny Reponen

Mäntyharju