Lukijalta: Mikkeli tarvitsee lentokentän

Mikkelin kaupunginvaltuusto päättää lentokentän tulevaisuudesta 17. kesäkuuta kokouksessaan.

Mikkelin lentokentällä on vuositasolla yli 400 tilaus-, harraste- ja sotilaslentoa, lentokenttä palvelee kotimaista ja ulkomaista lentoliikennettä, tarjoaa maapalveluita sekä suorittaa tarvittavat turvatarkastukset.

Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko vieraili Mikkelin kaupunginhallituksen kokouksessa 10. kesäkuuta. Hulkon mukaan Mikkelissä sijaitseva lentokenttä vaikutti osittain päätökseen sijoittaa maavoimien esikunta Hämeenlinnan sijasta Mikkeliin 2008.

Vierailun jälkeen kaupunginjohtaja Timo Halonen lisäsi lentokenttää koskevaan esittelytekstiin seuraavaa: ”Mikkelin lentokenttä on erittäin tarpeellinen maavoimien näkökulmasta. Maavoimat tarvitsee Mikkelin lentokenttää sekä lentokoneiden että helikoptereiden operaatioihin. Lisäksi Hulkko arvioi, että lentokentän merkitys tulee tulevaisuudessa kasvamaan erityisesti kansainvälisen yhteistyön osalta”.

Maavoimien esikunnassa työskentelee 300 henkilöä, joista 200 asuu Mikkelissä, työntekijöiden keskipalkka on vuositasolla noin 50 000 euroa. Mikkelissä asuvat maavoimien esikunnan työntekijät jättävät verojen jälkeen alueelle noin 6 miljoonaa euroa: se on 20 kertaa enemmän kuin Mikkelin kaupungin vuosittaiset lentokenttäkustannukset.

Myös maavoimien esikunnan työntekijöiden puolisot ja sata esikunnan keikkatyöläistä jättävät Mikkelin alueelle rahaa.

Petri Hulkon mukaan puolustusvoimat eivät voi tukea rahallisesti yksityisiä tai valtion lentokenttiä, käyttömaksuja he maksavat.

Jos lentokenttä lakkautetaan, niin kukaan meistä ei osaa varmasti sanoa miten maavoimien esikunta reagoi asiaan tehdessään tulevaisuuden päätöksiä yksikköjensä sijainneista. Kulkuyhteydet ilman lentokenttää esimerkiksi Hämeenlinnasta Helsinkiin ovat Mikkeliä paremmat.

Edellä mainitun perusteella Mikkelin lentokenttä tulee säilyttää.

Jarno Strengell
kaupunginvaltuutettu (sd.), Mikkeli