Lukijalta: Miten Essote aikoo saada menonsa kuriin?

Essoten johtajan Risto Kortelaisen, valtuuston puheenjohtajan Eero Ahon (kok.), hallituksen puheenjohtajan Aira Kietäväisen (kesk.) ja hallituksen varapuheenjohtajan Arto Seppälän (sd.) mielestä olen arvostellut Essoten johtoa perusteettomasti ja liioitellut kuntamme Essote-menoja (L-S 3.3.).

Essoten jäsenkunnat seuraavat sen toimintaa ja johdon sekoilua hämmennyksen vallassa.

Yleisen talouden kasvuvauhdin prosentit ylittyvät Essoten kasvavissa menoissa. Kuntien menoraamit paukkuvat Essoten kulujen kasvaessa, vaikka Essoten johto tätä vähättelee.

Jos Essote ei puutu kustannuksiinsa, kehitys ajaa kuntia jopa nurin lähivuosina.

Käsittääkseni Essote on perustettu hoitamaan jäsenkuntiensa sote-palvelujen järjestämistä ja voisi kuvitella, että omistajien toivomalla tavalla ja ohjauksessa.

Essoten tulisi muistaa, että sen sokkeli on kunnissa, joten niitä on kuunneltava. Kunnat myös maksavat tämän kaiken.

Essoten johdon olisi pitänyt pystyä paljon parempaan.

Yhtymä on kunnilta saamansa suuren rahapussin kanssa myös näkymätön vallankäyttäjä kunnissa.

Nykyinen tilanne kuvastaa kuitenkin täydellistä luottamuksen ja avoimuuden puutetta Essoten johdon ja kuntapäättäjien välillä.

Ainakin Hirvensalmella Essote on pyrkinyt käyttämään sanelupolitiikkaa. Jos se ei ole toiminut, on valitettu.

Essoten johto tarjoaa kunnille talouskaaokseen lääkkeeksi omistajakuntien rahoituksen nostamista. Kaupunginvaltuutettuina Aho ja Seppälä sekä kunnanvaltuutettuna Kietäväinen voisivat kertoa myös miten se tehdään.

Mistä palveluista leikkaamme, jotta jo nyt hirvittävä ja kestämätön Essoten menojen nousu katettaisiin? Demarimaista vastausta, että nostakaa veroprosenttia ja ottakaa lainaa, en hyväksy.

Onpa joskus tuleva sote-ratkaisu millainen vain, selvää on, etteivät käytettävissä olevat tulomme kasva. Ainoastaan pystymme sopeuttamaan menot niiden mukaan.

Essoten tulisi nyt aidosti miettiä, miten kustannusten nousua todella hillitään ja asettamaan menot noudattamaan reaalitalouden kehitystä.

Vastaukseksi en kelpuuta pienten kuntien palveluverkon supistamista, mitä Hirvensalmella 26.2. Essoten pitämässä ”kuntapalaverissa” yhtymän johdon taholta jo väläyteltiin.

Meille heitettiin tylysti esimerkiksi, että H12-ambulanssi Hirvensalmella on aivan turha.

Tämä on törkeää hirvensalmelaisten eriarvoistamista.

Pepe Hölttä
kunnanvaltuutettu (IKL)
Hirvensalmi