Lukijalta: Ilmastokeskusteluun pitää saada joku tolkku

Ilmastonmuutoksen torjunnassa tuntuu kaikki keinot olevan sallittuja. Mutta ajatellaanko, mitä kunkin toimenpiteen toteuttaminen itsessään vaikuttaa ilmastoon.


Sähköautojen sanotaan olevan ratkaisu liikenteen osalta. Polttomoottoriautot paaliin, sulatukseen ja tarpeista tehdään uudet sähköautot.

Mitä tällainen kierrätysprosessi itsessään tuottaa saastetta ilmastoon? Kuinka paljon hukataan pääomia käyttökelpoisen tavaran hävittämisellä?

Eikö olisi viisaampaa käyttää autokalusto loppuun ja käyttää biopolttoaineita? Sähköauton valmistus vie kolmanneksen enemmän energiaa tavanomaiseen autoon verrattuna.

Sähköautojen akkujen valmistaminen vaatii luonnonvaroja. Tarvittavia mineraaleja on niukasti saatavilla, mikä tarkoittaa uusien kaivoksien avaamisia.

Vesistöjä pilaavia ja ympäristöhaittoja tuovia uusia ”Talvivaaroja” alkaa ilmestyä maaseudulle ja korpiin. Maankamaran repiminen auki ”akkukaivosta” varten tuottaa jo yksistään hiilidioksidipäästöjä.

Myös akkujen valmistus saastuttaaa erityisen paljon ilmastoa. Mutta ilmastonmuutoksen torjunnassa nämäkin tuntuvat olevan suojelijoiden mielestä sallittuja.

Tässäkin olisi viisasta odotella valmistusprosessien kehitystä ilmastoystävälliseen suuntaan ja että luonnonvaroja käytettäisiin mahdollisimman niukasti.

Sähköstä ei tunnu olevan pulaa tässä huumassa. Kuitenkin kaikilla on hämärän peitossa se, millä sähköauton sähkö tuotetaan ja mitä voimalaitokset maksavat.
Lopputulos saattaakin tulevaisuudessa olla, että biopolttoaineita käyttävä polttomoottoriauto on luonnon kannalta parempi kuin sähköauto.

Vaatimus on lihan syönnin lopettaminen ja proteiinin korvaaminen kasviksilla ja kotimaisella kalalla. Jos lihaverotuksella aletaa heti tappaa talonpoikaa, niin kuka ne kasvikset sitten tuottaa?

Tässäkin on aikalisä paikallaan. Ohjataan tuotantoa ”porkkanoilla” kasvisten tuottamiseen. Vai onko tarkoitus panna vauhtia hyvässä tahdissa etenevään maaseutujen tyhjennykseen ja tuoda kasvikset ulkomailta?

Kotimaisen kalan saantia ruokapöytiin on vaikeutettu Saimaan alueella kalastuksen rajoituksilla norpansuojelun takia.

Siksi kalastuksen rajoitukset ovat täysin ilmastonmuutoksen torjunnan tavoitteiden vastaisia ja rajoitukset tulee purkaa.

Martti Laine
Lieviskä, Puumala

Uusimmat uutiset