Mielipide: Onko tasaverotus tasa-arvoista?

Kaikkihan olemme yhtä mieltä siitä, että verotuksella hoidetaan ja ylläpidetään hyvinvointiyhteiskunnan välttämättömiä palveluita. Sekin joten kuten hyväksytään, että hyväosaisemmat osallistuvat ansioidensa mukaan suhteellisesti vähän enemmän.

Kysymys onkin siitä, mitä jää käteen. Mitä enemmän edetään tasaverotuksen suuntaan, sitä enemmän siitä kärsivät vähäosaisemmat eli pienituloiset.

Taksa on aina kaikille sama tuloista riippumatta. Taksojen hinnoittelijoilla on valitettavan usein monopoliasema. Taksoja ei voi kilpailuttaa.

Esimerkkinä voi sanoa vaikkapa sähkön siirtomaksun. Tavallisen sähkön kuluttajan on mahdoton perustaa kilpaileva sähkölinja. Sähkön siirtomaksu onkin noussut roimasti useiden vuosien ajan. Napina on turhaa.

Ainakin täällä Huttulassa sähkön siirto maksaa enemmän kuin kulutus. Lisäksi sähkön saanti katkeilee usein. Virtapiikkejä syntyy ja herkät laitteet vaurioituu jopa käyttökelvottomiksi.

Sain juuri ihan mukavan veronpalautuksen tililleni ja iloitsin siitä kauppareissullani ostoslistaa ajatellessa. Tulin kotiin ”törsäilyn” jälkeen ja havaitsin maksamattoman kiinteistöveron osamaksun tulleen maksettavaksi. Maksoin laskun, ettei se menisi perintään ja havaitsin kiinteistöveron nousseen jo useimpien vuosien ajan.

Sitten tuli maksuun Metsä-Sairilan jätehuoltomaksu. Tutkittuani senkin taksa vuosien varrella on moninkertaistunut, vaikka itse viemme jätteemme lajiteltuna asiaankuuluviin pisteisiin.

Puhumattakaan polttoaineverosta ja muista pakolliseen liikkumiseen liittyvistä maksuista vakuutuksineen ja muineen. On suorastaan pieni ihme, miten vähävaraiset ihmiset pärjäävät erityisesti haja-asutusalueella, josta lähes kaikki palvelut ovat häippäisseet hevon kuuseen.

Voitto Lyytikäinen

Ristiina, Mikkeli