Mielipide: Ihmiset hävittävät puita, koska eivät käsitä niiden tärkeyttä

Isännöitsijä Asko Laukkanen kirjoitti (L-S 1.10.) oikoteistä. Onhan se hienoa, että virkahenkilöt suorivat mutkia, joutavaa byrokratiaa.

Kun vain eivät oio minun tonttini poikki vaikkapa kaivosluvissa, niinhän? Virkailijoita voi moittia, he tekevät mokia siinä missä muutkin. Pari vuotta sitten eräskin virkailija antoi isännöitsijän pyynnöstä luvan kaataa kolme tervettä lehmusta. Lupa oli yhteensä neljälle puulle viidestä tonttimme puusta!

Siinä menivät melu- ja saastevallit, onneksi sentään kaksi jäi aurinkosuojaksi.

Syyt olivat tietysti pyynnössä sievät.

Oikea jäi ehkä mainitsematta: kaksi parkkipaikkaa oli lehmusten alla ja autot saivat roskia ja mahlapisaroita, jos seisoivat viikkoja.

Nyt ne saavat katupölyn, kuraroiskeet ja koirien jätökset. Mutta toisessa laidassa reheväkin ihminen mahtuu autosta ulos leveästi.

Silloin puutarhurit olivat sitä mieltä, että puiden määrä tontilla ja pätevämmät syyt ratkaisevat, ja tekninen virasto, että pitää olla myös yhtiökokokouksen päätös.

Mutta löytyipä oikea virkahenkilö, puut lähtivät niine hyvineen.

Hyvä veli -systeemi elää ja voi hyvin. Jotkut isännöitsijät ovat joka pojan tuttuja.

Säädökset kuitenkin pyrkivät suojelemaan kaikkien oikeuksia ja toivottavasti myös varjelemaan elämäämme.

Laukkasen mainitsemat vaatimukset olivat mielestäni selkeät. Mikähän niissä meni yli ymmärryksen?

Molanderinmäen lehmukset ovat poissa, syytä suruun.

Toivon, että vaatimukset kiristyvät ja että niitä noudatetaan. Muun muassa yhtiökokouksen pöytäkirja ja äänestystulos ovat tärkeitä.

Puita hävitetään, koska vieläkään, ilmastokatastrofista huolimatta, suuri osa ihmisistä ei käsitä niiden elintärkeyttä.

Monet jopa pelkäävät puita. Putoaako niistä niskaan paratiisin käärme, vai juontaako kauhu juurensa varoituksista, ettei puun alle saa mennä ukkosella?

Savannilla salama iskee juuri siihen, koska se on korkein paikka. Jos puuta ei ole, salama etsii ihmisen, jonka pää on ylimpänä.

Haluavatko ihmiset juuri sitä, ylimpänä olemista?

Eila Havo

ei puunhalaaja

Mikkeli