Lukijalta: Onko Suomen saattohoito alkanut?

Eduskuntavaalit, 200 luottamushenkilön valinta on edessä. Huolehtimaan kansakunnan varallisuudesta ja kansalaisten tulevaisuudesta.

Suomessa on loppuvalla eduskuntakaudella menty pakkomielisesti markkinatalouden ytimiin vailla vastuuta tulevaisuudesta.

Ensin eduskunta tössi kaivosasiat siten, että kansainväliset kaivosjätit pääsevät rajattomasti mineraaliemme kimppuun. Kaivosten loputtua poistuvat ja veronmaksaja siivoaa. Maanomistajat ja esivalta ei mahda mitään.

Sähköverkot myydään vailla järjen häivää Carunalle ja australialaisille ja kanadalaisille sijoitusjäteille. Nyt sähkönkäyttäjiä rahastetaan kohtuuttomin korotuksin.

Olisi syytä julkistaa ne johtajat ja hallintoneuvostojen jäsenet, jotka parturoivat isänmaata pikavoitoin, vailla vastuuta. Nyt tarvitaan poliittisen vastuun voimaa.

Ministeri Anne Berner esitti Suomen maanteiden ja vesiväylien yhtiöittämistä ja ulkolaisille pääomasijoittajille tarjottavaksi.

Tämäkö on Suomen sadan vuoden tulevaisuus? Voiko jatkossa sisäisillä vesiväylillä soudella maksamatta Australian sijoittajille käyttöoikeuslisenssistä?

Viimeinen skandaali on vanhustenhoito. Päättäjät, politiikkansa sokaisemana, unohtivat, mikä yksi ja ainut tehtävä on sijoitusyhtiöillä? Nyt myydään yhteiskunnalle kuuluvaa sosiaalista kansalaisen oikeusturvaa rahastajille.

Seuraavana sote. Kansakunnan kallein hallinnonala lipsautetaan sijoitusjäteille. Missä ovat päättäjät, jotka tunnustaisivat tosiasiat?

Kun yhteiskunta hoitaa sote-palveluja, sen ei tarvitse tuottaa kuin hyvinvointia ja sivutoimena verotuloja kansakunnalle.

Ulkoistettujen sote-palvelujen ensisijainen tarkoitus on tuottaa reilusti voittoa. Sivutuotteena hieman näennäistä hyvinvointia. Kuinka ulkoistuksesta saadaan maan hallituksen tavoittelemaa miljardisäästöä?

Markkinaviisaat neuvovat kansalaisia ottamaan terveydenhuollon vakuutuksen.

Millä rahalla ja tarvitaanko sairauksien hoitoon vakuutusyhtiöitä jotka ovat voittoa tavoittelevia suursijoittajia? Kumpi jatkossa päättää hoidon tarpeellisuuden, sairaalan ylilääkäri vai vakuutusyhtiön rahoitusjohtaja?

Mihin menet 100 vuotias Suomi? Onko saattohoito alkanut?

Matti Paajanen
Rantakylä, Mikkeli