Mielipide: Norppaturvallista verkkokalastusta

Kukaan ei tahdo norppaa verkkoonsa. Kuitenkin niitä on viime vuosina muutama hukkunut kalanpyydyksiin. On keinoja ehkäistä näitä vahinkoja.

Katiskoihin on saatu nielurajoittimet. Yhtä tehokas, norppaturvallinen konsti, on ankkuroida silmällä pyytävä verkko tai verkkojata molemmista päistä. Silloin norpan törmättyä verkkoon se vain repeää, eikä hylje jää siihen kiinni ja kiedo koko verkkoa ympärilleen.

Ankkuriksi käy parin tiiliskiven kokoinen kivi tai joku rautamurikka. Ankkurista kaksi noin veden syvyyden pituista narua, toinen verkon päähän ja toinen pyydyslippuun, kuvakseen. Sama jatan toisessa päässä. Ehdottoman tärkeää on ankkuroida verkkojata kummastakin päästä.

Yli 60 vuoden kokemuksella ja useiden norppien tukehtumisesta tietävänä tästä kerron. Ennen oli tapana sitoa verkko vain toisesta päästä ankkuriin, johonkin keppiin, rantapajuun tai vain kaislatuppaaseen toisen pään jäädessä vapaaksi, korkeintaan puikkari merkkinä. Hylkeen uidessa tuollaiseen pyydykseen se kietoi kaiken vapaana liehuvan verkon ympärilleen.

Matti Vuorjoki

kaupallinen kalastaja

Rääkkylä