Mielipide: Jäppilä, Naarajärvi ja Virtasalmi tarvitsevat hoitajavastaanotot

Pieksämäen perusturvalautakunta on päättänyt 30.11. lakkauttaa hoitajavastaanotot Jäppilässä, Naarajärvellä ja Virtasalmella. Perusteiksi on esitelty kävijätilastoja, jotka eivät pidä paikkaansa.

Monitaitoiset, asiakkaansa tuntevat hoitajat ovat antaneet palvelua jopa koteihin, elleivät apua tarvitsevat ole päässeet vastaanotolle. Toiminta on ollut palvelunsaajan kannalta asiakaslähtöistä, oikea-aikaista ja kustannustehokasta.

Nyt näyttää, että hoitajavastaanotoilla kävijöitä rangaistaan siitä, ettei kaikista hoidon tarpeista ole soitettu vaan on menty terveysasemalle samalla tavoin kuin pääterveysasemalla mennään päivystykseen suoraan ilman soittoa. Nämä käynnit eivät ole tilastoituneet kävijämääriin.

Ehdotamme lakkautuspäätöksen perumista ja hoitajavastaanottojen jatkumista entiseen malliin.

Me kuntalaiset ymmärrämme, että säästettävä on, mutta sitä on melkein mahdoton ymmärtää, kuinka heppoisin perustein voidaan asukkaiden näkökulmasta tärkein ja tehokkain palvelu päättää poistettavaksi.

Pienet, yhden henkilön hoitajavastaanotot ovat olleet laskelmien perusteella kustannustehokkaimpia kaupungissa tuotettavista peruspalveluista. Palvelua on edelleen kehitetty ja nettilääkäriä käytetty tehokkaasti. Se on vähentänyt kaupungin lääkärien taakkaa.

Pieksämäen kaupunki on aloittanut kylien alasajon lakkauttamalla asukkaiden kannalta tärkeimmän lähipalvelun, jonka myötä kylän muutkin palvelut tulevat väistämättä vähitellen hiipumaan.

Kylillä on ollut positiivista ”pöhinää”, joka on pitänyt kylät vireänä ja uusia asukkaita on muuttanut. Tätä ruoskitaan nyt kaupungin taholta, tavoitteena keskittää ja sektoroida lähipalveluja kaupunkikeskeisiksi.

Lakkautuksen jälkeistä toimintasuunnitelmaa ei ole esitetty. Päätöksessä ei ole huomioitu liikennepäästöjen lisääntymistä eikä muutenkaan päätöksen vaikuttavuutta ole mitenkään arvioitu.

Palvelujen käyttäjät tarvitsevat aikaa suunnitella, mistä kenelläkin on järkevintä niitä hankkia.

Esimerkiksi Jäppilässä Ruuhilampi katselee Suonenjoen suuntaan luontaisesti, sillä se on heidän lähin palvelukeskus, Tihusniemi taas Leppävirran ja Varkauden suuntaan, kirkonkylä ja Syvänsi Varkauden suuntaan, joista on liki sama matka kuin Pieksämäelle.

Virtasalmi katselee Juvan ja Mikkelin palvelujen suuntaan.

Ehdotamme lakkautuspäätöksen perumista ja hoitajavastaanottojen jatkumista entiseen malliin.

Terttu Parkkonen

Virtasalmi Yhdistys ry

Leena Maaninen

Jäppilän Kylät ry