Lukijalta: Onko Mikkelin koulutilaratkaisu oikealla tiellä?

Mikkelin kaupunginvaltuustossa käsiteltiin 18. kesäkuuta kaupunkirakenneselvitystä ja päätettiin linjauksista koulujen ja koulurakennusten suhteen.

Rakenneselvityksen mukainen toteuttaminen tietää parakeissa opiskelua, 50 miljoonan euron investointeja, rakennusten purkukustannuksia ja rakennusten tasearvojen alaskirjauksia. Toteutuksen jälkeen taloutta rasittavat suuret rakennusten poistosummat.

Tässä valtuuston kokouksessa toin esille Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) äskettäin julkistaman yhteisen kannanoton, jossa he esittävät, ettei solutoksisuustesteillä voi arvioida sisäilman terveysriskiä. Lähetin etukäteen tämän kannanoton johtaville viranhaltijoille, mutta palautetta en ole saanut.

Tämä Suomen korkeinta asiantuntemusta omaavien laitosten julkilausuma on otettava huomioon ja todettava onko Mikkelissä tehdyt tutkimukset suoritettu luotettavalla ja hyväksyttävällä tavalla.

Kaupungin asettamassa sisäilmatyöryhmässä ei näytä olevan rakennusten terveyden asiantuntijoita, vaan se on ulkopuolisten konsulttien tietämyksen varassa.

Tuntuu kummalliselta, että vuosikymmeniä koulukäytössä olleet monet koulut yhtäkkiä tulevatkin käyttökelvottomiksi ja saavat purkutuomion.

Kun opettaja tai oppilas oireilee, laitetaan se helposti koulurakennuksen syyksi. Tutkimatta jätetään esimerkiksi henkilön asunnon, lemmikkieläinten ja stressin ja elämäntapojen aiheuttamat oireilut.

Jos rakenneselvityksen mukaiset uudet koulut rakennetaan,  se tietää lisää velanottoa, veroprosentin korotusta ja muiden menojen supistuksia. Edessä voi olla myös kriisikunnan kohtalo ja valtion ohjailuun joutuminen. Vaikka uudet koulutilat rakennettaisiin, ei ole ollenkaan varma, että ihmisten oireilu loppuisi.

Valtuutettujen on helpointa kantaa vastuuta tekemällä uusien tilojen rakentamispäätös. Sen jälkeen tuleekin vaikeammat päätökset kaupungin talouden tasapainoon saattamisessa.

Jukka Pöyry
LVI-teknikko, kaupunginvaltuutettu (kd.), Mikkeli

Kommentoidut