Mielipide: Lokinpoikanen liikenteessä

Mielipide

Laki käskee auttamaan eläintä hädässä. Linnunpoikaset ja pesät ovat aina rauhoitettuja. Riistalinnut ja pyyntiajat löytyvät metsästyslaista.

Luonnon ystävänä toivon meiltä ihmisiltä kärsivällisyyttä. Lokit ovat tehneet invaasion keskustan katoille etsiessään turvallista pesäpaikkaa. Poikaset joutuvat hyppäämään sieltä lentotaidottomina ja taivaltamaan vesistöön emojen ohjauksessa kaupungin halki. Muun muassa Lahdessa niitä on nyt jalkalintuina satoja, täällä kuulemma kymmeniä. Hyppyyn voi kuolla tai saada siitä pysyvän vamman, linnut ontuvat ikänsä.

Ellei poikanen pääse heti veteen, se tekee etenkin öisin opintoretkiä ja palaa kotiympäristöön. Keskellä katua piipertävä maantiekiitäjä ei ole harvinainen näky.

Naapurilokit häiriköivät, siitä johtuu ajoittainen ilmataistelu kaja-kaja-huutoineen. Vaara aiheuttaa mekkalan, autoille ja ihmisille ollaan näreinä. Koirat, ketut, haukat ja varikset ovat kauhistus. Iso poikanen pärjää harakalle, mutta pienelle käy huonosti.

Luonnon ystävänä toivon meiltä ihmisiltä kärsivällisyyttä.

Heinäkuussa poikanen oppii lentämään ja viimeistään silloin se pääsee elementtiinsä. Sitä ennenkin se elää lokin elämää, jota ihmisen ei ole lupa häiritä. Varsinkin kalalokki, merimiehen ystävä, kesyyntyy helposti ja leimautuu ihmiseen, siitä tulee lokkina tumpelo. Älä siis ruoki tai seurustele. Jos se hyppää katolta huonoon paikkaan tai on kiipelissä, voit siirtää sitä enintään 20 metriä, emot löytävät sen.

Näin autat: aja varoen kaupungilla, älä anna koirasi tunkeutua pensaisiin ja pidä flexi lukittuna ja kissa kotosalla. Olen nähnyt, kuinka joku yllyttää koiraansa pikkuisten perään – metsästystä! Jos opetat lapsia (ja koiria) kunnioittamaan luontoa ja jättämään sen rauhaan, kasvatus kantaa hedelmää. Ilmastokatastrofissa olemme, koska emme ole ymmärtäneet, kuinka luonto on täydellinen kokonaisuus. Jos osan tuhoaa, se ei enää toimi, vrt. auto.

Heinolan lintutarha opastaa ja apua antaa myös Mikkelin Elämäni Eläimet ry.

Eila Havo

maalta kotoisin

Mikkeli