Lukijalta: Mikkelin torin ja kauppahallin tulevaisuuden ratkaisevat mikkeliläiset itse, eivät turistit ja kesäasukkaat

Mikkelin keskustan elävänä pitäminen on iso haaste myös tulevaisuudessa, todettiin Länsi-Savon pääkirjoituksessa 14. heinäkuuta. Kirjoituksessa korostettiin kauppakeskusten merkittävää roolia asiassa.

En vähättele kauppakeskusten roolia, mutta korostan voimakkaasti kauppahallin ja torin merkitystä Mikkelille ja sen keskustan houkuttelevuudelle.

Kauppahalli ja tori ovat kokeneet voimakkaita muutoksia vuosikymmenten saatossa niin Mikkelissä kuin muissakin kaupungeissa.

Osa muutoksista johtuu kaupan rakenteen muutoksista, osa meidän asiakkaiden ostokäyttäytymisen muuttumisesta.

Viime kädessä hallin ja torin tulevaisuus on asiakkaista kiinni. Entisenä mikkeliläisenä ja nykyisenä alueen mökkiläisenä olen seurannut viime vuosina huolestuneena hallin ja torin asiakasmäärän kehitystä. Kovin on jopa kesäisin välillä hiljaista, jopa niin sanottuina markkinapäivinä.

Mikkelin tori ja kauppahalli ovat erinomaisia paikkoja. Niistä saa loistavia vihanneksia, juureksia, marjoja, lihaa, kalaa ja leipää.

Hallissa ja torilla käydessä tulee aina hyvälle tuulelle, kun juttelee tuttujen myyjien kanssa. He muistavat vakioasiakkaansa, vaikka talvisin jää helposti pitkäkin aika edellisestä kerrasta.

Käymme vaimoni kanssa torilla ja hallissa kesäisin pari kertaa viikossa, talvisin harvemmin. Ajamme mökiltä kolmisen varttia, lähes 50 kilometriä suuntaansa.

Se on sama kuin jos porvoolainen tai mäntsäläläinen kävisi Helsingin torilla ostoksilla. Toki käytämme myös Hirvensalmen ja Graanin palveluja.

Torin ja hallin käytössä ei viime kädessä ole kyse siitä, mihin sen auton saa parkkeerattua.

Kyse on asenteesta. Toriparkille tässä yhteydessä toive: tehkää ne ajosuuntamerkinnät lattiaan ja kattoon selkeiksi.

Nyt siellä ajavat niin paikkakuntalaiset kuin vieraatkin tullessaan väärään suuntaan ja pysäköivät niin, että joutuvat ajamaan väärään suuntaan myös poistuessaan.

Hyvät mikkeliläiset. On teistä kiinni, miten kauppahalli ja tori tulevaisuudessa voivat. Me mökkiläiset emme sitä ratkaise.

Heikki Piskonen
Helsinki, Hirvensalmi