Mielipide: Eiköhän uskota Erkki Liikasta kulttuuripääkaupunkiasiassa

Parhaillaan Suomesta valitaan vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkia.

Hakijoina ovat Tampere ja Oulu ympäristökuntineen sekä Lappeenrannan, Mikkelin, Joensuun, Kuopion ja hankkeen pääkaupungin Savonlinnan yhteinen Saimaa-ilmiö -hanke.

Onnistuessaan hanke saa tukea EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta. Hankkeen alue saa mahdollisuuden kehittyä kulttuurisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti.

Saimaa-ilmiö on viiden kaupungin yhteinen kehittämishanke, joka on täynnä uusia kulttuuritapahtumia, performansseja, hankkeita ja tinkimättömästi toteutettuja tutkimusprojekteja.

Saimaa-ilmiö ei kuitenkaan ole vain joukko viihdeprojekteja, vaan älykkäästi meidän itäsuomalaisten mieliä ohjelmallaan pöyhivä ja tulevaisuuteen ohjaava kokonaisuus.

Sen muutosajurina ja toteuttajana on perinteinen kuntien taide- ja kulttuuritoiminta, johon sisältyvät kirjasto, teatteri, kaupunginorkesteri, kansalaisopisto ja museot.

Näiden rinnalla toteuttajina on myös laaja joukko ketteriä, itsetyöllistäviä ja tarkkanäköisesti yhteiskuntaa kritisoivia luovan alan toimijoita.

Kulttuuri ei ole mikään uusi juttu. 1700–1800 -luvuilla se merkitsi ”hengen viljelyä”.

Se oli aikaa, jolloin Kuopion kaupunki perustettiin, ensimmäiset kahvilat avattiin, J.V Snellmanin sanomalehti Saima ilmestyi Kuopiossa, Saimaan kanava avattiin liikenteelle ja ensimmäiset urheiluseurat ja taideyhdistykset perustettiin.

Saimaa-ilmiössä on mahdollisuus rakentaa kulttuurilla yhteiskulttuuria ja toimia yhdessä.

Se oli myös aikaa, jolloin Finlaysonin puuvillakehräämö perusti haarakonttorin Kuopioon ja Minna Canth kirjoitti Kanttilassa näytelmiä, pyöritti kauppaa, vaikutti yhteiskunnallisesti kannanotoillaan muuttaen Suomen lakia, edistäen tyttöjen koulutusta ja vaikuttaen Helsingin Senaattiin naisten äänioikeuden saamiseksi.

Ne ovat teemoja, jotka puhuttavat ja liikuttavat meitä tänäkin päivänä.

Kulttuuri on kaupunkien sielu. On tärkeää osata ymmärtää ja mahdollistaa sen eri tasot osana kaikkea yhteiskunnan toimintaa.

Saimaa-ilmiössä on mahdollisuus rakentaa kulttuurilla yhteiskulttuuria ja toimia yhdessä. Siihen tarvitaan yhteistyötä, niin tekijöitä kuin rakennuksiakin.

Hankkeen yhden ideoijan Erkki Liikasen mukaan: "Itä-Suomen eri alueilla ja kaupungeilla on nyt ja tulevaisuudessa yhteisiä haasteita, joihin kannattaa jatkossa hakea ratkaisua yhdessä.

On hyvä yhdistää voimat muutenkin kuin vain Saimaa-ilmiössä, unohtaa kaupunki- ja maakuntarajat. Tämä voi olla käänteentekevä ajatus Itä-Suomen tulevaisuuden kannalta." (9.5.2020, Savon Sanomat)

Erkki Liikasta kannattaa uskoa. Ja kulttuuria.

Anja Lappi

musiikin maisteri, kulttuurialan yrittäjä

Kuopio