Lukijalta: Jalkaväkimuseo on Mikkelin helmi — mutta miksi se on niin piilossa?

Olen jo monta vuotta ihmetellyt mikkeliläistä vaatimattomuutta kaupungin museoiden mainonnassa.

Entisessä päämajakaupungissa on monia piilotettuja helmiä, joita ei juuri välitetä keskivertoturistille mainostaa. Tai ainakaan mainoksia ei kaupungilla kulkiessa huomaa.

Paras esimerkki on Jalkaväkimuseo.

Harvassa paikassa saa museo sijaita yhtä loistavissa historiallisissa puitteissa lähes kaupungin keskustassa, mutta keskivertoturistia sinne ei taideta toivoa vierailulle koska opasteet puuttuvat lähes kokonaan.

Sijainnin lisäksi myös museon kokoelma on hyvin kattava ja mielenkiintoinen.

Tosin tyypilliseen suomalaiseen tapaan museo on varsin ”kuiva” paikka – esineitä on yli oman tarpeen ja faktatietoakin löytyy. Mutta mihinkään ei tietysti saa koskea, tarinoita ei kerrota eikä mitään pysty itse kokemaan.

Nyt joku ajattelee, että ei meillä ole (määrä)rahaa sellaiseen.

Jalkaväkimuseon profiilia voisi nostaa sekä hyvin pienellä rahalla että vapaaehtoistoiminnalla.

Entisenä varuskuntakaupunkina Mikkelissä olisi varmasti monia innokkaita toimimaan ”museon ystävät”-kerhossa, jonka jäsenet, ainakin kesäviikonloppuisin, voisivat kierrellä museoissa ja kertoa vierailijoille ja historian harrastajille omia tarinoitaan Suomen jalkaväestä, YK-kokemuksistaan ynnä muusta mielenkiintoisesta.

Sotaveteraaneja enää tuskin museoon löytyisi kertomaan omia kokemuksiaan mutta niitä olisi helppo näyttää videoilta.

Miksei museossa myös voisi olla ”selfienurkkaa”, jossa saisi pukea päälleen vanhan univormun ja ottaa kuvan itsestään asiaan kuuluvaa taustaa vasten, kuten Tallinnan Lennusadam-museossa?

Eikä myöskään paljon maksaisi jos turistiryhmä saisi vetää vanhat ”mortinnahat” päälleen ja joku kovaääninen vapaaehtoinen tulisi pitämään viiden minuutin sulkeiset koko ryhmälle...

Uskon, että yllä mainitun kaltaiset toimet saisivat museon elämään ja vilkastumaan.

Ainakin itse keski-ikäisenä nostalgiafriikkinä tulisin mieluusti katsomaan elävää museota ja liittyisin museon ystäviin.

Loistavaa tulevaisuutta Mikkelin museoille toivoen

Vesa Sarromaa
Hirvensalmi

Luetuimmat