Lukijalta: Kansanedustajien sopeuttamiseläke poistettava

Kansanedustajien 1 800 euron sopeutumisrahan ehdot pitäisi olla samat kuin muillakin työttömillä, kirjoittaa Jarno Strengell.


Nykyinen Suomen hallitus keksii kiihtyvällä vauhdilla uusia lakeja heikentämään työttömien-, työssäkäyvien- ja eläkeläisten elintasoa. Nämä lait eivät koske lakeja säätäviä kansanedustajia. Tämä ei ole moraalisesti oikein, eikä anna hyvää kuvaa hallituksen tai eduskunnan toiminnasta.
Kansanedustajan palkkio kolmen ja puolen päivän viikkotyöstä, lähes viiden kuukauden vuosilomalla on noin 6 500 euroa, ministerin 9 000—11 000 euroa ja puhemiehen 11 700 euroa kuukaudessa. Tämän lisäksi kansanedustaja saa verotonta kulukorvausta 986—1 809 euroa kuukaudessa sekä ilmaiset taksi-, juna- ja lentomatkat. Valiokuntien-, jaostojen- ja ryh-
mien puheenjohtajille maksetaan 475— 1 188 euron lisäpalkkio.
Kansanedustaja saa palkkionsa riippumatta poissaoloista tai työtunneista. Kansanedustajan eduskunnan ulkopuolella tekemä julkinen toiminta on vapaaehtoista, jonka puitteet järjestetään yleensä talkootyöllä. Kansanedustajalla on myös kokopäiväinen avustaja, joka tekee ison osan kansanedustajan työstä.
Lisäksi 15 vuoden kansanedustajatyöstä kertyy täysi eläke. Kansanedustajan eläke voi olla 6 000 euroa kuukaudessa. Kansanedustajatyön loputtua edustajalla on oikeus saada eläkeikään asti 3 000—6 000 euron sopeutumiseläkettä. Tällä hetkellä sopeutumiseläkkeen piiriin kuuluu 146 henkilöä, nuorin heistä on 35-vuotias.
2011 jälkeen kansanedustajaksi valitulla on kansanedustajatyön jälkeen oikeus 1—3 vuoden noin 1 800 euron sopeutumisrahaan ilman työnhakuvelvoitetta, sopeutumisrahaa saa vaikka menisi töihin.
Edellä mainitut kansanedustajien raha-automaatit eivät ole oikeudenmukaisia muita suomalaisia kohtaan, joten kansanedustajien 3 000—6 000 euron sopeutumiseläke ennen varsinaista eläkeikää pitäisi poistaa kokonaan, osa sopeutumiseläkettä saavista saa myös palkka-, osinko- tai pääomatuloja.
Kansanedustajien 1 800 euron sopeutumisrahan ehdot pitäisi olla samat kuin muillakin työttömillä eli osallistuminen työvoimatoimiston haastatteluihin ja koulutuksiin, sekä työhakemusten teko ja työn vastaanottaminen.

Jarno Strengell
Pääluottamusmies, kaupunginvaltuutettu (sd.)
Mikkeli

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.