Mielipide: Trumpin käytös tahraa länsimaista demokratiaa

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa on outo välivaihe.

Vaaliuurnilla on jo päiviä sitten todettu Joe Bidenin kiistaton voitto. Istuva presidentti Donald Trump ei kuitenkaan myönnä vaalitappiotaan vaan pitää itseään voittajana.

Ja jatkaa tviittailujaan vaalivilpistä ja uhkailuja syytteiden nostamisesta eri osavaltioiden oikeusistuimissa. Ilman, että mitään todisteita näille väitteille olisi löytynyt.

Länsimaissa Trumpin käytöstä kyllä ihmetellään. mutta ohitetaan ilmeisesti olankohautuksella. Ja onnittelujen lisäksi otetaan Bideniin suoraan yhteyksiä kansainvälisen yhteistoiminnan vahvistumiseksi.

Trumpin itsepäinen, narsistinen käytös aiheuttaa silti suoranaista vahinkoa ainakin kahdella tasolla.

Ensinnäkin se häiritsee pahasti Bidenin valmistautumista vastuulliseen tehtäväänsä. Sen sijaan että Trump antaisi seuraajalleen tilaa ja työrauhan – tuesta puhumattakaan hän vain lisää kapuloita rattaisiin.

Tätä korrekti Biden luonnehtii lyhyesti toteamalla: ”Tämä on tosi noloa”.

Paljon vakavampaa on se, miten Trumpin jatkuvat tviittailut vaalivilpistä, oikeustoimilla uhkailuineen, tulkitaan esimerkiksi Venäjällä.

Siellä isot tv-kanavat uutisoivat Yhdysvaltojen vaaleja lähinnä Trumpin näkökulmasta.

Ja tavallinen kansa uskoo kaiken. Eikä edes ihmettele. Miksi? ”Näinhän meilläkin tapahtuu aina”, sanotaan.

Vaalivilppi on naapurimaassamme niin yleistä, että nyt uskotaan samaa tapahtuvan myös Yhdysvalloissa.

Samalla lyödään länsimaiseen demokratiaan ehkä kauaskantoinen leima: ”Sielläkään ei kannata uskoa virallisiin vaalituloksiin. Samanlaista vilppiä sielläkin harjoitetaan!”

Tajunneeko Trump, millaisen häpeätahran hänen käytöksensä jättää, ei vain hänen oman kautensa jälkimaineelle, vaan koko länsimaisen demokratian uskottavuudelle?

Seppo Väisänen

rovasti, missiologian tohtori

Mikkeli